Etusivulle - Edelliselle sivulle

Kokemuksia suomalaisista kuvakirjatoimittajista

Olemme luopuneet kokonaan valokuvien teettämisestä ja liimaamisesta albumiin. Sen sijaan teemme kuvakirjoja, koska
+ lopputulos on huomattavan paljon siistimpi
+ hinta ei ole ainakaan kalliimpi kuin valokuvien + albumin + liiman/liimakulmien
+ tekeminen on helpompaa, hauskempaa ja nopeampaa
+ yhteen kirjaan mahtuu satoja kuvia ja se vie hyllystä murto-osan tilasta, jonka albumit vaativat.
+ liput ja laput matkakirjoihin voi skannata mukaan eivätkä ne muuta väriä ja repeile, kuten tekevät usein alkuperäiset albumin välissä

Muiden kuin kuvatkirjaksi.fi:n osalta kokemuksemme ovat vuodelta 2010, minkä jälkeen on varmaankin tapahtunut kehitystä eri toimittajien ohjelmissa ja toimituksissa.

Aluksi käytimme pelkästään eniten mainostettua Ifolorin Designer-ohjelmaa, kunnes kyllästyimme tällaisiin tuotteisiin:Kirjat lähetettiin heppoisissa väljissä laatikoissa, joissa ne poikkeuksetta tulivat perille vahingoittuneina. Palautimme pari kirjaa, jolloin uudet lähetettiin kunnolla pakattuina. Heinäkuussa 2010 uusintalähetyksetkin tulivat pyynnöstä huolimatta samanlaisissa laatikoissa, ja tulos oli surkea (oikeanpuoleinen kuva).

Valitukset ovat kuulemma promillen luokkaa, joten pakkaustapaan ei ole tulossa muutosta. Hyväksyvätkö suomalaiset vialliset tuotteet (kuten mekin aluksi) vai oliko vain meillä huono tuuri? Asiakaspalvelu on ylimielistä. Olosuhteiden pakosta (eli koska kuvatkirjaksi.fi pienensi kovakantisten kirjojen maksimisivumäärän 80:een) olemme valitettavasti joutuneet osittain palaamaan Ifolorin rajalliseen ja jokseenkin kömpelöön ohjelmaan ja pitkiin toimitusaikoihin.

kuvatkirjaksi.fi-palvelu:
+ fiksu, todella monipuolinen ohjelma
+ hyvä tulostusjälki
+ useimmiten hyvin nopea toimitus, mutta vaihtelee jonkin verran (2 pv-2 vk)
+ kunnolla pakattu kirja
+ laadukas paperi
+ kansien ulkoasu vapaasti toteutettavissa
- valikoima supistunut huomattavasti keväällä 2012
- kesällä 2012 ohjelmamuutoksen myötä tekstin kirjoittaminen huomattavasti hankaloitunut (pitkä miinus!)
- kannen kuvat suttuisia
- ei automaattista sivunumerointia
- sähköpostiin vastaaminen yleensä nopeaa, mutta voi kestää viikonkin
- kirja maksettava netissä jo tilattaessa (talvi 2013)
Toimitus valinnaisesti joko kirjeenä kotiin tai postipakettina, joka noudettava postitoimistosta. Uudet ohjelmaversiot pannaan tuotantoon joskus virheellisinä, jolloin ei tiedä, mitä tilaukselle on tapahtunut. Erinomaisesta kirjantoimittajasta on tullut vuoden 2012 mittaan keskinkertainen tuote- ja ohjelmamuutosten myötä.

Myös Eirikuva pakkaa kirjat kunnolla, mutta
- max 50 sivua/kirja harvoin riittää tarpeisiimme
- ohjelma on kömpelö ja hidas (varsinkin viimeisiä sivuja tehtäessä)
- asiakaspalvelu ei vastaa puhelimeen ja sähköpostiviesteihinkin monen päivän viipeellä.
- "A4"-sivun koko 196 x 280 mm!
+/- Toimituksen saa Eirikuvia välittävään liikkeeseen, jolloin säästää monta euroa. Aina ei saapumisilmoitusta lähetetä liikkeestä, jolloin kirja saattaa olla valmiina viikkoja eikä tilaaja tiedä siitä mitään.

EIRIKUVA ON LOPETTANUT.

Neljäs kokeilemamme toimittaja on Color-Kolmio. Ohjelma on periaatteessa sama kuin kuvatkirjaksi.fi:llä eli hyvä. Ihmetystä herätti kirjaa väsätessä ensimmäinen ja viimeinen aukeama, koska niissä oli molemmat sivut muokattavissa. Suuri yllätys olikin, kun huomasimme kirjan saatuamme, että aukeama ei ollutkaan aukeama vaan saman lehden vastakkaiset sivut. Ohjelma ei siis näytä ollenkaan aukeamanäkymää. Taitto meni tältä osin täysin pieleen. (Tuo iso vika on sittemmin korjattu, mutta kirja on mikä on) Toimitusaika oli tasan kaksi viikkoa. Kirja tuli postin mukana kotiin. Paketissa oli yksi kulma kunnolla rutussa, mutta kirja ei ollut vaurioitunut. Sidonta ja kannet vaikuttavat siltä, että kirja hajoaa milloin tahansa. Aika näyttää. Kuvien laatu ja värit hyvät. "A4"-sivun koko oli pienin kaikista eli 196 x 268 mm, mikä vaikuttaa jo paljon kuvien asetteluun ja näyttävyyteen. Joka tapauksessa Color-Kolmio on reilusti ylihinnoitellut tuotteensa. Ensimmäisen kirjan saa kuitenkin puoleen hintaan, mutta toista ei tilata, elleivät hinnat halpene.

Uusin kokeilumme on kuvakirjakauppa.fi ja heidän Fastbind Krafter-ohjelmansa, joka "on tarkoitettu edistyneille käyttäjille". Ilmeisesti emme ole kyllin edistyneitä käyttäjiä, vaikka kyseessä olikin 45. tekemämme kuvakirja. Törmäsimme nimittän aivan triviaaleihin asioihin, joihin emme löytäneet ratkaisua:
- tekstiä voi lisätä vain yksi rivi kerrallaan (!)
- tekstin lisäys muutenkin hyvin kömpelöä
- omien sivumallien lisäys hukuksissa
- kansimalleja hyvin rajoitetusti
- yksinkertaista ohutta kuvakehystä ei löytynyt
- jne jne
Voihan olla niinkin, että ominaisuudet on piilotettu niin hyvin, että emme vain niitä löytäneet. Tilauksen yhteydessä kysytään kyllä sähköpostiosoitetta, mutta yhtään viestiä ei tullut tilauksen vastaanottamisesta tai toimittamisesta. Kirjatilaus tehtiin tiistaina, lasku oli päivätty keskiviikolle ja postista tuli paketin noutoilmoitus seuraavana tiistaina. Kirja oli huolellisesti pakattu. Laskun eräpäivä oli seuraava päivä eli keskiviikko. Maksuaikaa oli siis yksi päivä! Kirjan koko on jokseenkin sama kuin Ifolorilla ja väritkin yhtä latteita, kaukana valokuvalaadusta.
Kahden vuoden jälkeen kirjasta ovat sivut alkaneet irrota, vaikka kirjaa ei ole montaa kertaa selattu. Emme missään tapauksessa suosittele tätä toimittajaa!

Kaikki tilaamamme kirjat ovat kovakantisia ja nimellisesti A4 kokoa. Koko vaihtelee huomattavasti. Suurin koko on kuvatkirjaksi.fi:llä (kannen koko 302 mm x 226 mm) ja pienin Color-Kolmiolla (280 mm x 200 mm). Se, mitä tehdessä eniten kaipasimme, on omat oletusmääritykset. Ifolor on toteuttanut ne johonkin pisteeseen asti, mutta muilta ne puuttuvat kokonaan (taustaväri, kuvien kehykset, tekstin fontti ja koko jne). Automaattista sivunumerointia ei ole löytynyt muilta kuin Ifolorilta, mikä on mielestämme iso puute. Kirjamme eivät ole "taidekirjoja", vaan dokumentteja lähinnä matkoistamme. Kaikki kirjat olemme tehneet omalle koneelle ladatuilla toimittajien ohjelmilla.


© Aino Ilkkala