Juice Leskinen: Jumala on

Juicen oikea etunimi on Juhani ja hän on syntynyt 1950. Luulen hänen olevan tunnetumpi muusikkona ja sanoittajana kuin runoilijana, mutta kuunnellessana hänen laulujaan ja nähdessäni hänen sanoituksiaan paperilla - monia tuotoksia on julkaistu kansien välissä -, huomaa kyllä, kuinka ne kävisivät runoista. Hänen varsinaiset runonsa eroavat lauluista lähinnä pituutensa puolesta, sillä ne ovat suurimmaksi osaksi melko lyhyitä, eikä niissä ole kertosäkeitä, jotka ovat tyypillisiä hänen lauluilleen.

Kirjanen "Jumala on" on puhdas runokokoelma. Siinä ei ole yhdenkään laulun sanoja mukana - ei ainakaan sellaisen, jonka minä tunnistaisin. Juicen runot kertovat elämästä, erilaisista ihmisistä ja yhteiskunnasta, kaikesta hieman irvaillen. Juice onkin sanojen kääntelyn ja vääntelyn mestari, tästä esimerkkinä Skitsofreenikon kesä:

Astan santa.
Nasta. Natsa.
Sanat.
S-tana.
Tasan.
Aurinko,
ruokani kuorina!
Kuin aro!
Kun airo
kourina,
Ka! Nuori-
a! Roikun.
Uimaranta:
Mara ituna.
Aamurinta.
Ruma Taina.
Au-rintama.
Mutaraina.
Ari mutaan,
tai rumana
nait Marua.
Arinamaut
murtaa ain.
Rita, namua!

Paljon Juicen runoista ja niiden yllätyksellisyydestä kertovat myös kirjan kalevalamittaan kirjoitetut epäviralliset alkusanat:

Siinä on ihmisen mitta,
siinä mieli mittaajalle:
istua ja ihmetellä
kahden jääkauden välissä.

Kuten jo kahdesta aiemmasta runosta voi nähdä, Juice Leskisen käyttämä kirjoitustyyli on perin vaihtelevaa; miltei ainoita laatusanoja, joita siitä ei voida käyttää, ovat perinteinen ja yksitoikkoinen. Hän ei niinkään käytä vertauksia tai metaforia kuin personointia. Hän saattaa personoida usein hyvinkin abstraktiksi katsotun asian. Näin esimerkiksi runossa Siunattu teknologia:

Kuolema soitti.
En vastannut.
Se aikansa kuunneltuaan
tuumaili, että 'olkoon', mut
jätti viestin vastaajaan.

Hänen runojensa sanasto on myös laaja. Hän käyttää paljon puhekieltä ja vieraskielisiä sanoja, mikä vielä osaltaan lisää ilmaisua. Tätä keinoa on käytetty runossa Mon amour:

Kun minulta oli vasta
poistettu kipsi,
mutta nilkka on vielä teipattu,
ja sinulla on se aika
kuukaudesta,
me nukumme onnellisesti tuhisten
side by side.

Juice Leskisen runoja, kuten kaikkea muutakin runoutta, voidaan tulkita monella eri tavalla, mutta jätän sen jokaisen omalle kontolle. Lukekaa rivien välistä, mutta älkää unohtako oikeita rivejä - joskus niilläkin lukee jotain.

Olen aivan ihastunut Juicen tuotoksiin. Nautin niiden sanailusta ja oivalluksista ja uusista näkökulmista. Yksi suosikeistani on Valoa tunnelin päässä:

Parempi orjan elämää
on parempi orjan elämä.

Lyhyestä virsi kaunis. Lyhyttä ja ytimekästä, jossa kuitenkin on jokin sisältö tai juju. "Keksin" Juicen runot ja muun tuotannon, kun äitini joskus kehui sitä ja osti kasetin. Nykyään joulu Suomessa ilman Juicen Sikaa on kuin jääkiekkoturnaus ilman mitalia - täysi fiasko.

~*~

Nuorisokulttuurin alkeet:

Skinheads

Järki ja tukka
viihtyvät hyvin
samassa päässä,
mutta sitten minä ajelin
pois, ne molemmat.

Hells angels

Mummo istuu mummolassa
ja virkkaa mulle kypärää
rautalangasta
auton nahasta se ompelee
luodinkestävän liivin
ja motkottaa mutsille
kun se ei ymmärrä
nuorisoo.

Hiphop

Vaari on nuija, se
kysy miks mä en mee
luisteleen. Höh, eihän
sinne voi mennä kun siellä
on lunta!
Sit se kysy miks mä en mee
hiihtään! Vaikka mä juuri olin
sanonu että siellä on lunta!
Ja nää lipat vois ommella valmiiks
niskaan, ettei lakkia tarvis joka
kerta kääntää.Paluu kirjoitelmiin

Emman juttuihin

Etusivulle


© (:þ) Emma Ilkkala