Belgia 24.-26.10.2008

Omatoimimatka
Matkaseurue: Emma, Aino ja Päivi


HUOM! Klikkaamalla kuvaa pääset kuvien selaukseen.

Perjantai 24.10.2008 - Helsinki-Bryssel-Brugge-Bryssel

Herätys kello 5.00 ja lähtö lentoasemalle taksilla kello 5.50. Lentoaseman baggage dropissa oli pitkä jono, mutta meillä oli aikaa jonottaa. Lentokone lähti kymmenisen minuuttia myöhässä kello 7.45, ja matka sujui kommelluksitta. Aamiaiseksi saimme kinkkua, munakasta, vadelmajugurttia, omenamehua ja tietenkin teetä ja sämpylän. Laskeuduimme Brysseliin kello 9.10 (10.10 Suomen aikaa). Lähdimme kello 10.04 junalla kohti Brysseliä.

Hotellimme sijaitsi lähellä keskusrautatieasemaa, joten kävelimme sinne. Onnistuimme saamaan huoneet heti, joten veimme laukkumme huoneeseen ja lähdimme saman tien takaisin rautatieasemalle. Ostimme liput Bruggeen ja ehdimme nippa nappa aikataulun mukaan kello 11 lähtevään junaan, koska se oli muutamia minuutteja myöhässä. Junamatka kesti tunnin verran.

Brugge on pieni kaupunki, joten kiertelimme siellä jalan. Etukäteen oli ajatuksissamme tehdä kanavaristeily veneellä, mutta koska taivaalta ripotteli vettä, ei houkuttanut istua märälle penkille sateessa. Kierrellessämme välillä kuvittelimme, miltä kaupunki näyttäisi auringonpaisteessa. Kävimme välillä haukkaamassa lounasta ja jatkoimme kierrosta. Kävimme Pyhän veren basilikassa, missä on kristalliastia, jossa sanotaan olevan Jeesuksen verta. Verelle on oma alttari, jossa astia oli papin vartioimana. Kun pistäydyimme kirkon yhteydessä olevaan pieneen myyntikojuun, myyjä oli sulkemassa kojua 10 minuutiksi, koska 'hänen piti viedä veriastia pois'. Marian kirkossa kävimme katsomassa Michelangelon madonna- veistosta. Bruggelainen kauppias Jan Mouscron hankki veistoksen Italiasta vuonna 1504 ja lahjoitti sen Bruggelle vuonna 1516.

Groeningen taidemuseon löydettyämme pääsimme tutustumaan flaamilaiseen taiteeseen. Vaikutuksen teki erityisesti Jan Van Eyckin maalaus vuodelta 1436 'Virgin and child with Canon Joris van der Paele'. Myös Hans Memling ja Medicien hovitaiteilija Stradanus olivat edustettuna monien muiden taitureiden lisäksi. Kävelimme Begijnhofin luostarialueen kautta rautatieasemalle ja hyppäsimme kello 17.58 lähtevään junaan.

Brysseliin päästyämme käväisimme hotellissa, minkä jälkeen lähdimme iltakävelylle. Ensimmäiseksi oli nähtävä Manneken Pis iltavalaistuksessa, sitten menimme ihmettelemäään keskusaukion (Grand-Place) iltaelämää. Aloimme etsiä iltakahvipaikkaa, mutta huonolla menestyksellä. Cafe- nimiset paikat olivat ravintoloita, joissa ei tarjottu pelkkää kahvia. Viimein löysimme paikan Grand Cafe, jossa tarjoiltiin kahvia muutamaan ovensuupöytään. Suurin osa pöydistä sielläkin oli ruokailijoille. Matkalla takaisin hotelliin löysimme kyllä sitten useitakin varsinaisia kahviloita.

Lauantai 25.10.2008 - Bryssel-Luxemburg-Bryssel

Herätys kello 6.15, aamiainen seitsemältä ja lähtö junalla kohti Luxemburgia kello 8.37. Juna kulki maalaismaisemien halki. Alkumatkasta täpötäyteen junaan tuli nuorisojoukko, joka seisoi käytävällä ja piti aikamoista mökää. Joukkio onneksi poistui junasta aika pian. Ratkoimme aikamme kuluksi logiikkatehtäviä ja taisimme välillä torkahtaakin. Kolmen tunnin junakyydin jälkeen tulimme

Luxemburgiin.

Luxemburgista lähdettyämme juna pysähtyi seuraavilla asemilla:
17.38 Arlon
17.58 Marbehan
18.15 Libramont
18.35 Jemelle
18.42 Marloie
18.58 Ciney
19.15 Namur
19.34 Gembloux
19.43 Ottignies
20.00 Bryssel-Luxembourg
20.09 Bryssel-Schuman
20.15 Bryssel-Noord
20.23 Bryssel-Centraal

Jollain asemalla junaan tuli humalainen keski-ikäinen miehenköriläs, joka haisi voimakkaasti ei-niin-miellyttävälle. Ja tottakai hän istuutui Ainon viereen. Matka taittui sitten nenästä pidellen. Hotelliin päästyämme keitimme iltateetä ja nautimme sen Luxemburgista ostamiemme croissantien kera.

Sunnuntai 26.10.2008 - Bryssel-Helsinki

Herätys kello 6.15, aamiainen seitsemältä ja lähtö junalla kohti Braine-l'Alleudia kello 8.23. Olimme päättäneet käydä aamutuimaan katsomassa Waterloon taistelun muistomerkkiä. Rautatieasemalta oli noin 2,5 km:n kävelymatka muistomerkille. Hollannin kuningas rakennutti sen kymmenisen vuotta taistelun jälkeen siellä haavoittuneen poikansa Oranian prinssin kunniaksi. Kiipesimme 226 rappusta ylös kukkulalle, jonka huipulta 28-tonninen valurautainen leijona katselee taistelutannerta. Tutustuimme myös ranskalaisen Louis Dumoulin maalaamaan panoraamaan (110x12 m), joka kuvaa taistelua. Ja sitten kävelimme takaisin rautatieasemalle ja otimme kello 11.19 lähtevän junan Brysseliin.

Brysselissä kävely jatkui keskusaukiolle, ja sen laidalla sijaitsevaan kaupunginmuseoon. Hauskimmat esineet siellä olivat Manneken Pisin satojen asujen kokoelma, johon kuuluu esimerkiksi lappalaispuku, Elviksen asu, cowboy-varusteet ja japanilaisen samurain puku. Kiertelimme sitten katsomassa sarjakuvajulkisivuja, joita Brysselissä onkin aikamoinen määrä. Pyhän Katariinan kirkolle mennessämme törmäsimme Zinneke-Pisiin, joka on koiramaailman pronssinen vastaisku Manneken Pisille.

Lounaan jälkeen kävelimme vielä mm. Saint Jacques-sur-Coudenbergin kirkossa, minkä jälkeen haimme matkalaukkumme hotellista ja lähdimme junalla lentoasemalle. Lentokone lähti kello 19.20 ja olimme Helsinki-Vantaalla kello 23:n tienoilla. Taksijonossa oli satoja ihmisiä, mutta loppujen lopuksi se veti aika hyvin, ja olimme kotona vähän puolen yön jälkeen.


Kaikki Belgian matkat

Maahakemistoon
Etusivulle© Aino Ilkkala