Egyptin kiertomatka 17.-28.12.2021

Olympia: Suuri Egyptin kiertomatka
Matkaseurue: Emma ja Aino (sekä 10 + 1)


HUOM! Klikkaamalla kuvaa pääset kuvien selaukseen.

Perjantai-lauantai 17.-18.12.2021 - Helsinki-Istanbul-Aleksandria

Koronatilanteen takia olimme varautuneet siihenkin, että matka peruuntuu, mutta niin vain pääsimme lähtemään. Ajelimme Airport Taxilla Helsinki-Vantaalle, minne saavuimme perjantairuuhkasta huolimatta ajallaan kello 16. Lähtöselvityksestä ja turvatarkastuksesta selvisimme kohtuullisessa ajassa, joten ehdimme vielä käydä lähtökahvilla ja croissantilla. Lennon TK1764 lähtöaika Istanbuliin oli 18.45, ja pääsimmekin matkaan lähes aikataulun mukaan.

Kolmen tunnin lennon aikana meille tarjoiltiin "beef or pasta", ja laskeuduimme Istanbulin kentälle kello 21.55 Suomen aikaa. Vähän puolenyön jälkeen pääsimme taas koneeseen, joka pyrähti lentoon kello 00.50. Laskeuduimme Aleksandriaan kello 02.41, ja kaikkien tarkastusten, maahantulolomakkeiden täyttämisen (homma ei nähtävästi kuulu enää matkanjohtajan toimenkuvaan) ja läpivalaisujen jälkeen istuimme bussissa kello 4.00. Matka Cecil-hotelliin kesti vajaan tunnin. Yöunet jäivät vähiin.

Kymmeneltä menimme aamiaiselle, ja yhdeltätoista alkoi kaupunkikierros. Aleksanteri Suuri perusti kaupungin vuonna 331 eaa. Se on Kairon jälkeen Egyptin toiseksi suurin kaupunki (asukkaita noin 4,5 miljoonaa). Ensimmäinen kohteemme oli Kom El Shoqafan katakombit. Ne löytyivät vuonna 1900, kun maa petti aasin alta, ja se putosi alas katakombiin. Haudat on koristeltu faaraoiden ajan tyyliin, mutta niissä näkyy vahva kreikkalainen vaikutus. Hautakammiot muodostavat monikerroksisen labyrintin, joka ulottuu aina 35 metrin syvyyteen.

Pompeiuksen punagraniittinen pilari on lähes 30 metriä korkea, ja se on nimestään huolimatta pystytetty Rooman keisari Diokletianuksen (284-305) kunniaksi. Pilaria vartioi kaksi sfinksiä.

Aleksandriassa on Egyptin ainoa roomalainen teatteri. Siinä on 13 istuinriviä ja paikkoja eri arvioiden mukaan 500-800. Teatteri löydettiin 1960-luvulla, kun sen päältä purettiin Napoleonin aikaisia rakennuksia ja tilalle oltiin rakentamassa valtion virastotaloja. Teatterin lähistöllä on luentosalien ja lintutalon rauniot. Lintutalo on saanut nimensä lattiamosaiikeista, joihin on kuvattu useita lintuja.

Qajitbein linnoitus on Egyptin mamelukkisulttaani Qajitbein 1470-luvulla rakennuttama merilinnoitus. Se rakennettiin tuolloin jo raunioituneen Faroksen majakan paikalle. Mamelukit ylläpitivät linnoituksella varuskunnan lisäksi vankilaa, johon päätyi hallitsijan vastustajia. Sulttaani Qansuh al-Ghauri vahvisti edelleen varuskuntaa, mutta linnoitus ei kuitenkaan pysäyttänyt Egyptin 1500-luvulla vallanneita osmaneja.

Kaupungilla ajellessamme matkanjohtaja kertoi, minkämerkkisiä autoja tuli vastaan tai oli pysäköityinä oikealla ja vasemmalla, minkälaisia autoliikkeitä, rengasliikkeitä ja varaosaliikkeitä oli oikealla ja vasemmalla. Egyptin kaupungeissa liikennejärjestelyt ovat erikoisia siten, että jos kohde on kadun vasemmalla puolella, voi joutua ajelemaan useita kilometrejä kohteen ohi ennen kuin pääsee tekemään U-käännöksen. Luulisi tämänkin "turhan" ajelun olevan osasyynä ruuhkiin. Puoli neljän jälkeen olimme hotellissa, keitimme teetä ja söimme varaamiamme välipalakeksiä. Tervetulodrinkille menimme baariin puoli seitsemältä. Drinkin tilaaminen oli varsinaista sähellystä. Matkanjohtaja pyysi jokaista tilaamaan itselleen tarjoilijalta juoman. Sitten juomat olivatkin liian kalliita, ja piti alkaa selvittää, mitkä juomat olivat hinnaltaan sopivia Olympian budjettiin. Ohjelmaamme kuului vielä illallinen.Sunnuntai 19.12.2021 - Aleksandria-Wadi El Natrun-Kairo

Lähdimme Cecil-hotellista kello 10 tutustumaan Aleksandrian uuteen kirjastoon. Se vihittiin käyttöön vuonna 2002. Kirjasto on rakennettu luultavasti kuuluisan antiikin kirjaston paikalle. Se oli perustettu Ptolemaios I:n hallituskaudella 305 - 285 eaa. kokoamaan yhteen kaikki maailman kirjallisuus. Antiikin tärkein kirjoitusmateriaali papyrus saatiin papyruskaislasta. Teoksia varten papyrusarkkeja liimattiin pitkiksi kaistaleiksi, jotka rullattiin useita metriä pitkiksi kääröiksi. Kirjasto tuhoutui ennen vuotta 400 jaa., mutta tutkijoilla on erilaisia käsityksiä tuhoutumisen syistä. Uudessa kirjastossa on tilaa 8 miljoonalle niteelle, nyt niitä on noin 2 miljoonaa. Lukusalin seinällä on kopio sitarasta, jollainen lähetettiin pyhiinvaeltajien mukana Mekkaan joka vuosi 1960-luvulle asti. Nasser lopetti tavan. Sitara on Kaaban oven peite ja osa Kaabaa peittävästä kiswahista. Se on suuri musta brokadikangas, johon on kirjottu kultaisilla langoilla islamin uskontunnustus ja Koraanin säkeitä.

Aleksandriasta on matkaa Wadi El Natruniin noin 116 km. Matkalla näimme monia kyyhkyslakkoja. Kyyhky on Egyptissä suosittu juhlaruoka. Tie oli leveä ja hieno, mutta ylikulkusiltoja oli harvakseen. Niinpä näimme siellä täällä tietä henkensä kaupalla ylittäviä ihmisiä kiipeilemässä esteiden yli. Se oli hurjan näköistä touhua, kuten oli kadun ylitys Aleksandriassakin. Kaikki liikenne näytti toimivan autoilijoiden ehdoilla.

Wadi El Natrunin maaperä on suola- ja sooda- eli natronpitoista entistä merenpohjaa. Soodajärvien vettä käytettiin antiikin aikana muumioinnissa. Tässä laaksossa oli ennen kolme aluetta, joissa oli useita koptiluostareita kussakin. Jäljellä on nyt neljä luostaria Skiitan (Sketis) alueella. Kävimme niistä itäisimmässä eli Bishoyn luostarissa. Bishoy syntyi vuonna 320. Hän ryhtyi munkiksi 20-vuotiaana ja kuoli vuonna 417 eli lähes 100-vuotiaana.

Puoli neljän aikoihin matkamme jatkui kohti Kairoa. Nälkä kurni jo vatsassa, ja meille oli varattu lounaaksi sämpylät, omena ja mehu. Egyptiläiset ovat yksi roskaamisen taidon omaavista kansoista. Teiden vierustat, kanavat ja pellot ovat muoviroskien peitossa, kamalan näköistä katseltavaa. Wadi Natrunin rajalla poliisiauto tuli turvaksemme ja aukaisi meille tien ruuhkissa.

Puoli kuuden maissa tulimme Kairon keskustaan ja majoituimme Semiramis-hotelliin lähelle Egyptiläistä museota ja Tahririn aukiota. Tahrir tarkoittaa vapautusta, ja aukio sai tämän nimen vuonna 1954 vuoden 1952 vallankumouksen jälkimainingeissa. Aukiolla on osoitettu mieltä ja juhlittu. Aukiolla on obeliski ja 1750-1822 eläneen poliittisen johtajan Omar Makramin patsas.

Hotellihuoneemme osoittautui erittän kylmäksi, koska siellä ei ollut lainkaan lämmitystä, ja lämpömittari näytti alhaisia lukemia. Puoli kahdeksalta menimme illalliselle hotellin ravintolaan.Maanantai 20.12.2021 - Memfis-Sakkara-Giza

Maanantaina palasimme ruotuun ja heräsimme kello 6. Aamiaisen jälkeen puoli kahdeksalta lähdimme Egyptin vanhaan pääkaupunkiin Memfisiin. Faarao Menes perusti kaupungin noin 3100 eaa Ylä- ja Ala-Egyptin rajalle, ja siitä tuli yksi maailman suurimmista kaupungeista, jossa oli yli 30000 asukasta. Kaupungista ei ole jäljellä muuta kuin raunioita ja jokunen patsas. Museossa makaa suurikokoinen Ramses II:n patsas.

Memfiksen raunioilta ja museosta matkamme jatkui Sakkaraan. Sakkara on "kuolleiden kaupunki", johon on rakennettu ainakin 11 pyramidia. Alueelta on löydetty jäänteitä Egyptin 1. dynastian (2920 - 2770 eaa.) ajalta koptilaiselle ajalle (395 - 642) saakka. Sakkaran suurin pyramidi on Djoserin porraspyramidi 3. dynastian ajalta, ja se on vanhin tunnettu pyramidi Egyptissä. Alueella on paljon hautoja, ja me kävimme faarao Tetin visiirin Kagemnin haudassa, jossa on runsaat koristelut. Osa väreistäkin on säilynyt.

Lounaan jälkeen ajelimme suurten pyramidien luo Gizaan. Kolme suurinta Gizan pyramidiä on nimetty kuninkaiden Khufu (Kheops), Khafre (Khefren) ja Menkaure (Mykerinos) mukaan. Gizan sfinksi on 25 metriä korkea ja 33 metriä pitkä, ja se on kokonaisena hakattu irti kalliosta. Gizan veistos on sfinkseistä suurin ja tunnetuin. Sfinksin nenä ja tekoparta ovat irronneet. Nenä on kadoksissa, mutta partaa säilytetään British Museumissa.

Päivän viimeisenä tutustumiskohteena oli 3 Pyramids Papyrus Institute. Papyruskaislasta valmistettua papyrusta käytettiin Egyptissä jo ainakin 3000 eaa. Se oli antiikin ajan yleisin kirjoitusmateriaali. Papyruksen valmistukseen käytetään kolmiomaisen kaislanvarren alapäästä saatavia noin 60 senttimetriä pitkiä suikaleita. Suikaleet ladotaan ensin yhteen suuntaan niin, että uusi nauha menee hieman vanhan päälle. Sama toistetaan sen jälkeen toiseen suuntaan ristiin, jonka jälkeen arkki puristetaan. Kuidut liittyvät yhteen ja pysyvät toisissaan kiinni, kun ne ovat kuivuneet.

Päivä oli iltateetä vaille paketissa, kun tulimme hotelliin vähän viiden jälkeen. Hotellimme edessä ikkunamme alla vietettiin häitä, ja jytä oli aivan järkyttävää yhteentoista asti. Se ei loppunut senkään jälkeen, mutta laimeni hieman.Tiistai 21.12.2021 - Kairo

Puoli kahdeksalta istuimme jälleen bussissa valmiina tutustumaan Kairon ihmeisiin. Saladinin linnoitus on Muqttamin kukkulalla. Linnoituksen rakennustyöt aloitti Saladin vuonna 1176 pääkaupunkinsa suojaksi. Merkittävin rakennus aleella on Muhammed Alin 1828 - 48 rakennuttama osmanityylinen moskeija. Moskeijan piti avautua kahdeksalta, mutta perillä kävi ilmi, että se avataankin vasta yhdeksältä. Ensin harmitti, kun olisi voinut nukkua tunnin pidempään. Sitten ilahduimme, kun paikallisopas sai mahdollisuuden tarttua mikkiin bussissa edes tämän vajaan tunnin ajaksi. Hän kertoi meille Egyptin nykypäivästä ja vastasi kysymyksiin. Moskeija rakennettiin Muhammed Alin vuonna 1816 kuolleen vanhimman pojan Tusun Pashan muistoksi. Esikuvana oli Istanbulin Sininen moskeija.

Al Rifa'in moskeija rakennettiin kahdessa vaiheessa vuosien 1869 ja 1912 välillä. Moskeija on myös Mohammed Alin perheen mausoleumi. Muita moskeijaan haudattuja ovat mm. kuningas Faruk (1920-1965) ja Persian viimeinen shaahi Mohammed Reza Pahlavi. Shaahi oli syrjäytetty vuonna 1979 ja joutunut maanpakoon. Reza Pahvali kuoli imusolmukesyöpään Kairossa vuonna 1980.

Seuraava vierailukohteemme oli Neitsyt Marian koptilainen kirkko, jota kutsutaan myös Riippuvaksi kirkoksi. Se on rakennettu luultavasti 600-luvulla, ja on näin ollen yksi Egyptin vanhimmista kirkoista. Se rakennettiin entisen, jo tuhoutuneen roomalaisen Babylonin puolustusmuurin paikalle. Koptilainen kirkkokunta syntyi antiikin aikana Aleksandriassa ja oli 300-luvulta 600-luvulle saakka valtauskonto Egyptissä. Myöhemmin islam syrjäytti sen aseman kuten muuallakin Pohjois-Afrikassa, mutta noin 10 % egyptiläisistä on nykyäänkin koptilaiskristittyjä.

Lounaspaikkamme Naguib Mahfouz -ravintola sijaitsee keskellä Khan El Khalilin basaarialuetta. Lounaan jälkeen teimme pienen kierroksen basaarissa, mutta onneksi kukaan ei vaatinut ostosaikaa. Pääsimme siis jatkamaan kierrostamme.

Viimeinen kohteemme oli Egyptiläinen museo. Alusta alkaen museoksi suunnitellun rakennuksen peruskivi laskettiin kediivi Abbas II:n hallituskaudella huhtikuussa 1897. Museon kokoelmiin kuuluu yli 100000 esinettä, joista kuuluisimpia aarteita ovat Tutankhamonin täyskultainen kuolinnaamio ja muut hänen haudastaan löydetyt esineet. Gizaan on rakenteilla uusi museo, jonne osa esineistä on jo siirretty. Museo valmistuu näillä näkymin vuoden 2022 lopulla.

Karmea mökä alkoi jälleen illalla hotellissamme. Käsittämätöntä, että hotellivieraita voidaan kohdella niin.Keskiviikko 22.12.2021 - Kairo-Assuan

Aamun voimme ottaa verkkaisesti, koska lähtö Kairon lentoasemalle oli vasta puoli yksitoista. Matkaa keskustasta on vähän yli 20 km. Matkan varrella on mm. Tuntemattoman sotilaan muistomerkki, jonka luo Anwar Sadat (1918-1981) on haudattu. Sadat oli Egyptin presidentti vuodesta 1970 siihen saakka, kun hänet murhattiin 6.10.1981 Jom kippur -sodan voitonpäivän paraatissa.

Egypt Airin lento MS 84 lähti yli puoli tuntia myöhässä. Saimme istumapaikat koneen viimeiseltä riviltä, ja luvattu "refreshment"-tarjoilu tarkoitti vesipulloa. Kone laskeutui Assuaniin puoli neljän jälkeen. Bussimatka (n. 10 km) hotelliin mutkistui, kun eräässä risteyksessä sotilaiden auto ajoi suoraan bussimme kylkeen. Törmäys tapahtui hyvin alhaisissa nopeuksissa, mutta uudehkon bussimme kylkeen tuli kuitenkin selvät jäljet. Sotilasajoneuvon kuljettaja kertoi, ettei löytänyt jarrua...

Matkalla oli vielä yksi ylimääräinen shoppailupysähdys, josta selvittiin parissakymmenessä minuutissa. Hotellimme Mövenpick Resort sijaitsi saarella, joten loppumatka kuljettiin veneellä. Olimme hotellissa kello 17.50.

Huoneemme oli erillisessä rakennuksessa, josta meidät kuskattiin illalliselle päärakennukseen. Ravintola oli tornissa, josta oli hienot iltanäkymät kaupungille.Torstai 23.12.2021 - Assuan

Torstaipäivän vietimme Assuanissa. Kävimme ensin katsomassa keskeneräistä obeliskia 1400-luvulta eaa. Siitä olisi tullut suurin koskaan tehty obeliski, mutta se kuitenkin halkesi Assuanissa jo louhoksella. Siitä olisi tullut kooltaan 41,75 metriä ja 1150 tonnia. Suurin pystytetty obeliski on viety Roomaan. Se on Thutmosis III:n obeliski, jonka korkeus on yli 32 metriä.

Matkalla Assuanin padolle näkyi paljon työläisiä, jotka puhdistivat tien vierustoja ja istuttivat kukkia. Syykin selvisi. Egyptin presidentti Abdel Fattah Said Hussein Khalil el-Sisi oli tulossa lauantaina vierailulle Assuaniin. Padolle johtava tie vie myös lentoasemalle.

Assuanin pato on yksi maailman suurimmista, pituus 3,8 km ja korkeus 111 m. Se on Neuvostoliiton ja Egyptin yhteistyön tulos. Patoa rakennettiin 10 vuotta, ja se valmistui vuonna 1970. Yhteistyön muistoksi on pystytetty lootuksen kukkaa esittävä muistomerkki. Se on arkkitehtien Piotr Pavlovin, Juri Omeltsenkon ja kuvanveistäjä Nikolai Vechkanovin käsialaa.

Kalabshan temppeli sijaitsi noin 50 km Assuanista etelään, mutta se siirrettiin saksalaisten avustuksella padon tuntumaan, ettei se olisi jäänyt Nasser-järven alle. Ala-Nubian auringonjumalalle pyhitetty temppeli rakennettiin varhaisella roomalaiskaudella noin 30 eaa.

Padolta suuntasimme toiselle temppelille, joka on siirretty turvaan Nasser-järveltä. Philaen saarella sijaitsi Isikselle omistettu temppelialue. Se siirrettiin läheiselle Agilkian saarelle. Projekti kesti kokonaisuudessaan vuodesta 1972 vuoteen 1980. Justinianus I määräsi vuonna 535 temppelit suljettaviksi. Joitakin rakennuksia muutettiin kristillisiksi kirkoiksi, ja saarella asui koptilainen yhteisö ennen islamin saapumista alueelle. Siltä ajalta seinissä on näkyvissä kristinuskoon liittyviä symboleita.

Philaen temppelialueella kuten niin monissa muissakin paikoissa vessoissa oli vahti, joka rahaa vastaan antoi palan paperia. Kun ryhmämme jäsenet alkoivat taas tuskailla pikkurahan puutetta, paikallisoppaamme päästi hädänalaiset pälkähästä ja maksoi koko ryhmän vessakäynnin. Maksu oli kokonaista 20 puntaa eli noin yksi euro. Aino mainitsi matkanjohtajallemme, että Olympia on yleensä aina huolehtinut vessamaksuista. Vastaus oli, että vessamaksut eivät enää sisälly matkan hintaan (5065 euroa/henk). Kysymyshän ei ole rahasta vaan palvelusta, mitä Olympia nyt kaiketi ajaa alas. Kysymys kuuluukin: Kannattaako meidän sitten enää maksaa palvelusta, jos sitä ei saa? Katseet kääntyvät nyt helposti edullisempiin matkatoimistoihin.

Hajuvesitehtaalla tutustuimme eri tuoksuihin ja aromaterapeuttisiin aineisiin. Näimme myös lasinpuhallusta. Grand-ravintolassa nautitun lounaan jälkeen ohjelmassamme oli vielä felukkapurjehdus. Felukka on perinteinen puinen purjevene, jossa on mastoa noin kaksi kertaa pitempi yläpuomi, johon purje kiinnitetään. Bongasimme Niilillä viihtyviä lintuja kuten harmaahaikaroita, kynsihyyppiä, ruskosotkia ja silkkihaikaroita.Perjantai 24.12.2021 - Abu Simbel-risteilijä Sonesta St. George

Aamulla olimme taas laukut pakattuina valmiita vaihtamaan maisemaa. Ensin käväisimme Abu Simbelissä. Lähdimme hotellista puoli kahdeksalta kohti Assuanin lentokenttää, josta lähdimme puolen tunnin lennolle.

Abu Simbelin temppelit rakennettiin 1284-1264 eaa. Suuri Ramseksen temppeli omistettiin Ra-Horakhtelle ja pienempi kuningatar Nefertarin temppeli Hathor-jumalalle. Molemmat temppelit hakattiin suoraan kallioon. Ne löydettiin vuonna 1813 ja kaivettiin esiin lopullisesti vasta 1909. Assuanin padon rakentamisen yhteydessä temppelit irrotettiin kalliosta ja siirrettiin osina Nasserjärven tulvavesirajan yläpuolelle. Monumentit leikattiin kolmeentuhanteen 20-tonniseen palaan. Työ alkoi 1964 ja kesti neljä vuotta. Temppelien taustaksi tehtiin keinotekoiset vuoret.

Vietimme temppeleillä puolisentoista tuntia ja palasimme Assuaniin. Presidentin seuraavan päivän vierailun takia risteilyaluksemme ei voinut olla Assuanin keskustan laiturissa vaan muutaman kilometrin päässä pohjoispuolella. Bussimme kulki Uuden Assuanin kautta. Uutta Assuania rakennetaan Niilin länsirannalle, ja presidentti El-Sisi vihki ensimmäisen rakennusvaiheen neljä päivää myöhemmin Assuanin vierailunsa yhteydessä 28.1.2021. Kaupunki on suunniteltu 850000 asukkaalle.

Tulimme risteilijäaluksellemme kello 15.45 ja pääsimme suoraan myöhäiselle lounaalle. Risteilijä Sonesta St. George I on rakennettu vuonna 2011 Kairossa. Siinä on 47 hyttiä ja 10 sviittiä, ravintola, baareja, kuntosali, uima-allas jne. Matkustajamäärä maksimissaan on 114 ja henkilökuntaa 70. Lounaasta selviydyttyämme oli coctail-tilaisuuden vuoro. Tarjolle oli loihdittu kauniita juomasekoituksia. Laivan päällystö kävi esittäytymässä.

Jouluaattoillan ateria tarjottiin puoli yhdeksältä. Se oli niin runsas, että pystyimme syömään vain murto-osan eteemme tuoduista lukuisista annoksista. Kun jälkiruokakin oli (osittain) syöty, ravintola pimeni, ja esiin marssi laulukuoro, joka esitti kaksi laulua, joista jälkimmäinen oli "Happy Birthday". Ainon eteen kannettiin komea kakku. Ei selvinnyt, tarjosiko kakun paikallinen agentti vai laivayhtiö. Kakku oli hyvää. Nuubialainen show jäi meiltä näkemättä.Lauantai 25.12.2021 - Assuan-Kom Ombo-Edfu-Esna

Olimme yön aikana poikenneet Assuanin keskustan tuntumassa hoitamassa laivan vesiasiat kuntoon ja sitten lipuneet myötävirtaan kohti pohjoista. Puoli kahdeksalta tulimme Kom Omboon, jossa nousimme laivasta tutkimaan temppeliä.

Kom Ombon temppeli on harvinainen kaksoistemppeli, jonka toinen puoli on pyhitetty krokotiilijumala Sobekille ja toinen puoli Horukselle. Sobekin uskottiin hallitsevan Niilin krokotiileja ja vesiä. Häntä palvottiin erityisesti Ylä-Egyptissä ja Nubiassa. Horus oli auringon- ja taivaanjumala, joka kuvattiin yleensä haukanhahmoisena tai haukanpäisenä. Kävimme myös krokotiilimuseossa, jossa on mm. muumioituja krokotiilejä

Niilin veden korkeuden mittareita on ollut kaikilla temppelialueilla Niilin varrella, ja Kom Ombon nilometri on parhaiten säilynyt. Heinäkuun ja marraskuun välisenä aikana Niilin ranta-alue tulvi rannoilleen. Kun vedet väistyivät, ne jättivät jälkeensä kerrostuman, jossa oli poikkeuksellisen hedelmällistä lietettä viljelymaille. Kohtalainen tulva oli tärkeä maataloudelle. Normaalia vähäisempi tulva aiheutti nälänhätää ja liiallinen tulvavesi oli myös tuhoisa. Tulvan tasoa käytettiin määriteltäessä maksettavien verojen määriä. Tässä nilometri tuli kuvaan, kun papit tarkkailivat joen päivittäistä tasoa ja ilmoittivat kesätulvan odotetusta saapumisesta.

Vähän väliä Niilin rannoilla oli isompia ja pienempiä vesipumppuja, joilla kasteluvettä pumpattiin viljelyksille. Paimenet olivat juottamassa lehmiään, ja jokunen dromedaarikin näkyi. Linnuista yleisimmät olivat harmaahaikara, lehmähaikara, silkkihaikara ja merimetso.

Kello kahden jälkeen tulimme Edfuun. Satamalaiturilta on parin kilometrin matka temppelialueelle. Ennen laivalta oli bussikuljetus, mutta nyt bussit on korvattu vossikoilla. Tuntui siltä, että meidän vossikkakuskimme halusi näyttää, miten kovaa vauhtia hevosella pääsee. Sääliksi kävi hevosta.

Edfun temppeli on rakennettu 237 - 57 eaa Ptolemaiosten hallitsijasuvun valtakaudella vanhemman temppelin päälle. Temppeli on Egyptin toiseksi suurin (138 m x 76 m) Karnakin temppelin jälkeen. Se on säilynyt hyvin, koska se oli hautautuneena hiekkaan sen jälkeen, kun Horuksen palvominen kiellettiin. Temppelin pyhätössä on alkuperäinen alttari ja kantoaluksen jäljennös.

Edfusta risteily jatkui Esnaan. Iltapäiväteen ja illallisen lisäksi emme osallistuneet muuhun ohjelmaan. Tarjolla olisi ollut galabeija-party vatsatanssineen.Sunnuntai 26.12.2021 - Esna-Luxor

Aamu valkeni kirkkaana, ja taivaalla Luxorin Kuninkaiden laakson yllä lenteli lukuisia kuumailmapalloja. Vähän ennen kahdeksaa aluksemme kiinnitettiin laituriin Luxorissa entisen tiilitehtaan ja Luxorin sillan tuntumaan. Lähdimme tutustumaan Niilin länsirannan ihmeisiin eli Theban nekropoliin.

Memnonin kolossit ovat kaksi Theban nekropolissa sijaitsevaa yli 18-metristä faarao Amenhotep III:ta esittävää kivistä patsasta. Kolossien tehtävänä oli vartioida temppeliä sen suulla. Nimitys Memnonin kolossit johtuu siitä, että kreikkalaiset myöhemmin olettivat patsaiden esittävän Etiopian kuningas Memnonia.

Kuninkaiden laaksossa on faaraoiden ja muiden korkea-arvoisten henkilöiden hautoja. Kävimme ensin Ramses IX:n haudassa (KV6). Kuuluisin hauta on Tutankhamonin hauta (KV62), jonka englantilainen Howard Carter löysi vuonna 1922. Tutankhamon kuoli nuorena, vain 19-vuotiaana, minkä takia hän ei ehtinyt rakennustöissä pitkälle. Ahtaassa tilassa oli kuitenkin suuri määrä esineitä, joita haudanryöstäjät eivät olleet vieneet. Esineitä säilytetään Kairon Egyptiläisessä museossa. Tutankhamonin muumio on palautettu hautaan. Merenptahin hautaan (KV8) riitti käytävää ja portaita yllin kyllin. Emma kävikin siellä yksinään.

Seuraavaksi pistäydyimme Howard Carterin (1874 - 1939) kotimuseossa. Carter oli englantilainen arkeologi ja egyptologi, joka oli tullut jo 17-vuotiaana Egyptiin tarkoituksenaan kopioida muinaisegyptiläisiä maalauksia ja tekstejä. Hänen isänsä oli taiteilija ja oli itsekin lahjakas maalari ja piirtäjä. Vähitellen hän kuitenkin osallistui myös kaivauksiin, ja hän tulikin sitten kuuluisaksi faarao Tutankhamonin haudan löytämisestä vuonna 1922. Esineiden luettelointi kesti kymmenen vuotta, minkä jälkeen ne toimitettiin Kairon Egyptiläiseen museoon. Tämän jälkeen Carter ei enää osallistunut arkeologisiin kaivauksiin. Hän kuoli 64-vuotiaana Kensingtonissa.

Alabasteripajalla ja -myymälässä vierailun jälkeen oli vielä ohjelmassamme tutustuminen naisfaarao Hatsepsutin (1507 - 1458 eaa) terassitemppeliin. Hatsepsut oli faarao Thutmosis I:n ja tämän ykkösvaimon Ahmosen tytär. Perinteen mukaisesti Hatsepsut meni naimisiin velipuolensa Thutmosis II:n kanssa. Hatsepsut ja Thutmosis II saivat tyttären nimeltä Neferu-Ra. Thutmosis II kuoli vuonna 1479 eaa. Koska hänen toisen vaimonsa kanssa saamansa poika Thutmosis III oli vielä lapsi, Hatsepsutista tuli sijaishallitsija poikapuolensa aikuistumiseen saakka. Seitsemäntenä hallitusvuotenaan Hatsepsut kuitenkin muutti lakia ja kruunautti itsensä Egyptin faaraoksi.

Laivalla nautitus lounaan jälkeen lepäilimme, ja iltamme päättyi ääni- ja valoshowhun Karnakin temppelissä.Maanantai-tiistai 27.-28.12.2021 - Luxor-Kairo-Istanbul-Helsinki

Viimeisen Egypti-päivämme ohjelmaan kuuluivat Karnakin ja Luxorin temppelit. Laukut oli pakattu, ja lähdimme laivalta kahdeksalta. Karnakin temppelialue on hyvin laaja, ja faaraot rakennuttivat sitä Keskivaltakunnan aikana 2055 - 1650 eaa, dynastiasta toiseen. Keskellä oli varsinainen Amonin temppeli, jonka ulkopuolella olivat Thutmosis I:n aarrekammio, Thutmosis III:n Ptah-temppeli, Amenofis III:n rakennuttama temppeli, Hatsepsutin ja Thutmosis III:n aurinkokulttipaikka sekä Amenofis II:n kuninkaankulttitemppeli. Alueella on 10 pylonia. Suuren pylväspihan valtavia pylväitä kunnostetaan parhaillaan.

Karnakin temppelistä Luxorin temppeliin johtaa 2,7 km:n pituinen kuja, jota reunustavat oinaspäiset sfinksit. Me emme kuitenkaan kulkeneet tätä kujaa pitkin, vaan ajelimme bussilla. Ramses II:n rakennuttaman porttipylonin edustalla on jäljellä kolme Ramses II:n alkuperäisestä kuudesta patsaasta ja toinen kahdesta alkuperäisestä obeliskista. Toinen obeliski lahjoitettiin Ranskalle, ja se on nykyisin Pariisin Concorde-aukiolla. Tässäkin temppelissä näkyy koptien kädenjälki, kun he tekivät yhdestä temppelin osasta kirkon. Myös muslimit rakensivat alueelle moskeijan. Silloin temppelialue oli vielä hiekan vallassa, ja niinpä ovi onkin hiekan poiston jälkeen yläilmoissa, toisessa kerroksessa.

Nautimme lounaan Sonesta St. George -hotellissa ja jäimme odottamaan kuljetusta lentokentälle. Lento MS 67 Kairoon lähti noin kahdeksalta eli kolme varttia myöhässä. Kairossa yövyimme jonkin matkan päässä lentokentästä Novotel-hotellissa, josta lähdimme aamulla seitsemältä lentokentälle. Lento Turkish Airlinesin lennolla Istanbuliin kesti runsaat kaksi tuntia. Lento Istanbulista Helsinkiin oli koko matkan kahdeksasta lennosta ainut, joka ei ollut sanottavasti myöhässä. Laskeuduimme Helsinki-Vantaalle vähän ennen kuutta ja otimme taksin kotiin.


Kaikki Egyptin matkat

Maahakemistoon
Etusivulle© Aino Ilkkala