Tukholman risteily 4.-6.4.2017

Viking Line, Gabriella
Matkaseurue: Aino ja JussiHUOM! Klikkaamalla kuvaa pääset kuvien selaukseen.

Tiistai-torstai 4.-6.4.2017 - Helsinki-Tukholma-Helsinki

Kolmen euron risteilyllä päämääränä oli käydä vihdoinkin UNESCOn maailmanperintökohteessa Skogskyrkogårdenin metsähautausmaalla sekä Fotografiska-museossa. Molemmat tulivatkin nähdyiksi.

Skogskyrkogården vihittiin käyttöön vuonna 1920. Sen suunnittelivat arkkitehdit Gunnar Asplund ja Sigurd Lewerentz voitettuaan vuonna 1915 järjestetyn suunnittelukilpailun. Suunnitelman kantavana teemana oli luoda alue, jossa puusto säilyy luonnollisena osana hautausmaan maisemaa. Hautausmaata ympäröimään rakennettiin vuosina 1923–1932 alkujaan 3,6 kilometriä pitkä kivimuuri, jota on myöhemmin jatkettu. Hautausmaan pinta-ala on 102 hehtaaria ja siellä on noin 100 000 hautapaikkaa, useita kappeleita ja krematorio. Yksi tunnetuimmista tuonne haudatuista henkilöistä on elokuvatähti Greta Garbo.

Hautausmaalla on omat alueensa muslimeille, ortodokseille, katolilaisille, mandealaisille ja bahai-uskon kannattajille. Juutalaisten hautausmaa on metsähautausmaan vieressä, mutta alue ei kuulu UNESCOn maailmanperintökohteeseen.

Lähelle Viking Linen terminaalia vanhaan tiilirakennukseen perustettu Fotografiska-valokuvamuseo avattiin toukokuussa 2010. Siellä oli esillä Patrick Demarchelierin, Lennart Nilssonin, Sarah Cooperin ja Nina Gorferin valokuvia. Vähän aikaisemmin oli päättynyt nuoren kiinalaisen Ren Hangin kuvien näyttely. Kun kuvat olivat vielä esillä, Ren päätti päivänsä Berliinissä.

Slussenia on alettu viime vuonna panna uuteen uskoon, ja se näytti aikamoiselta rauniokasalta. Ei ihme, koska on kyse mittavasta uudelleenrakentamisesta. Projektin pitäisi olla valmis vasta vuonna 2025. Katarinahissikin on remontissa, ja sen pitäisi olla valmis vuonna 2019.


Kaikki Ruotsin matkat

Maahakemistoon
Etusivulle
© Aino Ilkkala