Algeria 7. - 18.10.2022

Olympia: Algerian kiertomatka
Matkaseurue: Aino ja Sirkka

Olimme varanneet lokakuulle matkan Japaniin. Sitten kävi ilmi, että Japani rajoitti ikävästi turistien liikkumista ja edellytti sitä ja tätä koronan pelossa, vaihdoimmekin kohteen Algeriaan.

HUOM! Klikkaamalla kuvaa pääset kuvien selaukseen.






Perjantai 7.10.2022 - Helsinki-Istanbul-Alger

Sirkka oli tullut Helsinkiin torstaina, ja näin olimme perjantaiaamuna kello 9.45 valmiina nousemaan taksiin, joka vei meidät Helsinki-Vantaan lentokentälle. Pieni mutka tuli Ainon matkaan, kun sairastettu covid-19 ei korvannutkaan algerialaisten mielestä neljättä rokotusta. Kun antigeenitesti näytti miinusta, matkaan kuitenkin päästiin.

Turkish Airlinesin lennoilla Istanbulin kautta tulimme perille ja laskeuduimme Algeriin paikallista aikaa puolenyön maissa. Algeriassa kello on kaksi tuntia jäljessä Suomen ajasta. Meitä oli vastassa Omar Zahafi, joka Fancyellow-matkatoimistoineen piti meistä todella hyvää huolta koko matkan ajan.

Lauantai 8.10.2022 - Alger

Puoli kahden aikaan olimme hotellissa. Hotelli El Aurassi sijaitsee kukkulalla, josta on mukavat näkymät satamaan ja Välimerelle. Uni maistui makealle, kunnes oli aika mennä aamupalalle.

Foinikialaiset merenkävijät perustivat Algerin siirtokunnakseen jo ensimmäisellä vuosituhannella ennen ajanlaskun alkua. Nykyisen kaupungin perusti kuitenkin vuonna 960 Buluggin ibn Ziri roomalaiskaupungin Icosiumin paikalle. Barbareskimerirosvot hääräsivät kaupungissa aina 1830-luvulle asti, jolloin Ranska valtasi kaupungin. 1900-luvun alussa lähes kolme neljäsosaa asukkaista oli eurooppalaisia siirtolaisia tai heidän jälkeläisiään. Algeria itsenäistyi vuonna 1962, ja eurooppalaisista suurin osa lähti kaupungista seuraavien vuosikymmenten aikana. Nykyään kaupungissa on noin 3,2 miljoonaa asukasta.

"Virallinen" ohjelmamme alkoi vasta kello 11, jolloin bussi vei meidät ensin katoliselle Notre Dame d'Afrique -katedraalille. Kirkko oli kuitenkin yllättäen suljettu emmekä päässeet katsomaan sisätiloja. Matkamme jatkui vanhaan kaupunkiin eli kasbahin kukkulalle, jonne bussi jätti meidät. Seuraavat pari tuntia kuljimme jalan kasbahin kukkulalta alas rantaan ja rantakatua vielä jonkin matkaa lounasravintolaamme. Kasbah kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Osa kasbahin rakennuksista on todella huonokuntoisia, mutta monet ovat sisältä upeita, jopa palatsimaisia. Kadut ovat labyrinttimaisia, kapeita, mutkaisia ja mäkisiä. Paljon on myös rappuja. Autoilla ei ole tänne asiaa, ja mm. jätehuolto toimii aaseilla.

Kasbahin sokkeloista ja parista palatsikäynnistä selviydyttyämme kävimme lounaalla Sapori-ravintolassa. Sen jälkeen saimme bussikyydin iltapäiväkahville Milk Bariin. Kävimme vielä katsomassa kaunista entistä pääpostirakennusta ennen kuin palasimme hotelliin. Lepotauon jälkeen oli vielä vuorossa päivällinen El Aurassi -hotellin upeissa puitteissa.











Sunnuntai 9.10.2022 - Alger-Cherchell-Tipasa-Oran

Kello kahdeksaksi suunniteltu lähtö retkelle myöhästyi parikymmentä minuuttia. Suunnistimme Algerista länteen kohti Cherchelliä. Rantakaistaletta hallitsevat kasvihuoneet. Foinikialaiset perustivat Cherchellin 400-luvulla eaa. Kävimme tutustumassa roomalaisaikaisen kylpylän raunioihin, ja ihmettelimme taloja, jotka on rakennettu raunioiden päälle. Tonttipula on varmaankin melkoinen tässä Afrikan suurimmassa maassa...

Cherchellin arkeologinen museo sijaitsee aivan Cherchellin kauniin sataman tuntumassa. Sinne on kerätty lähinnä patsaita ja mosaiikkeja, jotka on löydetty roomalaisajan raunioiden kaivauksissa. Roomalaisaikana Cherchell oli Mauritanian pääkaupunki, ja sitä kutsuttiin Mauritanian Caesareaksi. Keisari Augustuksen mukaan nimettyjä Caesarean kaupunkeja oli Välimeren ympäristössä useita.

Matkalla Cherchellistä Tipasaan pysähdyimme valokuvaamaan roomalaisajan akveduktia. Akvedukti on ollut ainakin 45 km pitkä, ja se toi kaupunkiin vettä Oued el Hachem -joesta.

Foinikialaiset perustivat Tipasan ja se toimi armeijasiirtokuntana keisari Claudiuksen aikana. Roomalainen kaupunki rakennettiin kolmelle kukkulalle. Asuintalot sijaitsivat keskimmäisellä kukkulalla, mutta puusta rakennettuina ne ovat hävinneet jälkiä jättämättä. Itäisellä kukkulalla on mm. amfiteatterin jäänteet ja läntisellä kukkulalla mm. bysanttilainen basilika ja pala kaupunkia ympäröinyttä suojavallia. Tipasan museossa on esillä basilikan hyvin säilynyt lattiamosaiikki.

Lounaaksi saimme salaattia ja maukkaiksi halstrattuja kaloja, Lounaan jälkeen lähdimme kohti Algerin lentokenttää, mutta pysähdyimme vielä berberikuningas Juba II:n ja kuningatar Kleopatra Selene II:n mausoleumilla. Kleopatra Selene II oli kuningatar Kleopatra VII:n ja Marcus Antoniuksen tytär.

Kello 17 tulimme Algerin lentokentälle. Käsimatkatavaramme läpivalaistiin kolmeen kertaan, ja lentomme Oraniin lähti jokseenkin aikataulun mukaan kello 19.15. Tunnin lennon jälkeen laskeuduimme Oraniin ja olimme Royal Hotel Oran - MGallery -hotellissa noin yhdeksältä. Kynnelle kykenevät nälkäiset menivät vielä päivälliselle.











Maanantai 10.10.2022 - Oran-Taghit

Aamulentomme Bechariin oli peruutettu, ja sen sijaan lensimme vasta illalla. Meillä oli siis koko päivä aikaa viettää Oranissa. Aamupäivällä teimme "vapaaehtoisen" kävelyretken Yves Saint Laurentin kotitaloon. Hän syntyi vuonna 1936 Oranissa ranskalaisille vanhemmille ja asui Oranissa 20-vuotiaaksi. Hän innostui jo varhain muodista tutkien äitinsä muotilehtiä. Lapsena hän piirsi paperinukkeja ja suunnitteli niille vaatteita. Yves Saint Laurent aloitti varsinaisen uransa Diorin muotitalossa ja toimi sen johtajana muutaman vuoden Christian Diorin kuoltua. Vuonna 1961 hän perusti omaa nimeään kantavan muotitalon. Hän kuoli aivosyöpään 71-vuotiaana vuonna 2008.

Kello 12 laukut olivat jälleen pakattuina illan lentomatkaa varten. Iltapäivä oli kuitenkin täynnä ohjelmaa. Ajelimme 400 metriä korkealle Djebel Murdjadjo -kukkulalle. Sinne espanjalaiset rakensivat Santa Cruzin puolustuslinnoituksen 1500-luvun lopulla. Me emme kiivenneet linnaan, vaan tutustuimme sen sijaan Pyhän ristin kirkkoon, jonka tornissa komeilee Neitsyt Marian patsas. Täältä kukkulalta on komeat näkymät Oranin kaupunkiin. Tällä retkellä meillä oli turvana poliisisaattue.

Kukkulavierailun jälkeen laskeuduimme alas kaupunkiin lounaalle. Ambiance Villa -ravintolassa saimme alkukeiton ja kevätkääryleen sekä paahtovanukkaan. Siinä välissä pääruokana oli hyvin mureaa ja maukasta lammasta.

Ajelimme katsomaan Algerian ainokaista härkätaisteluareenaa (Oranin uusi areena). Areena valmistui vuonna 1910. Viimeisimmät kunnostustyöt aloitettiin vuonna 2009. Areenalla on järjestetty myös jalkapallo-, paini- ja nyrkkeilyotteluita.

Sitten olikin jo aika ajella Oranin lentokentälle. Muutamien turvatarkastusten jälkeen pääsimmekin Air Algerien lennolle Bechariin. Tällä noin 1,5 tunnin lennolla oli tarjoiluakin. Saimme mehua ja pikkuleipiä. Becharista jatkoimme bussilla Taghitiin, jonne tulimme noin kello 23. Majoituimme Taghit Saoura -hotelliin.











Tiistai 11.10.2022 - Taghit

Taghit on perustettu Saharan keitaalle, joka saa vetensä maanalaisesta Oued Zousfana -joesta. Siellä on noin 6500 asukasta, joista osa asuu edelleen mutatiilistä, kivestä ja palmunrungoista rakennetuissa taloissa. Taatelinviljely on tärkeä elinkeino.

Tutustuimme aamulla Taghitin linnakkeeseen, joka on rakennettu 1000-luvulla. Linnakkeelta on hyvät näkymät palmulaaksoon ja hiekkadyyneille. Yllätykseksemme saimme niskaamme pienen sadekuuron. Keskimääräinen vuotuinen sademäärä on Taghitissa 88 mm, joten aivan tavatonta sadekuuron osuminen kohdalle ei suinkaan ole.

Kun saamamme berberihuivit oli kiedottu oikeaoppisesti päähämme, suunnistimme bussilla kohti kalliopiirroksia. Piirrokset ovat peräisin esihistorialliselta ajalta, jolloin seutu oli vielä savannia. Piirrokset kuvaavat eläimiä, joita täällä ei enää tavata. Matkalla ohitimme sekä asuttuja että autioituneita pikkukyliä. Matkan varrelle jäi myös poltettuja taatelipalmuja. Vihamieliset suvut sytyttivät palamaan toistensa palmuja. Kävimme katsomassa myös pientä järveä, joka on syntynyt, kun maanalainen joki on noussut maan pinnalle.

Kävimme lounaalla paikallisoppaan kotona Taghitissa, minkä jälkeen oli pieni lepotauko. Kello 17 olimme jälleen menossa. Bussi vei meidät hiekkadyyneille katsomaan auringonlaskua ja nauttimaan berberi-illallista. Oli täysi työ kiivetä pehmeässä hiekassa dyynin harjalle. Illalliseksi nautimme teltassa salaattia ja hiekkakuopassa kypsytettyä lammasta.











Keskiviikko 12.10.2022 - Taghit-Oran

Keskiviikko oli jälleen matkapäivä. Päivä alkoi kuitenkin ryhmällemme järjestetyllä aamiaisbuffet:lla kuten edellinenkin päivä.

Kello kymmenen lähdimme ajelemaan kohti Becharin lentokenttää. Maisema oli pääasiassa pelkkää aavikkoa. Välillä oli joitain viljeltyjä pensaita. Lentokentälle päästyämme voimme vain todeta, että paikallisoppaamme oli taas järjestänyt meille jotain ylimääräistä. Kentällä hän jakoi jokaiselle lounasannokset.

Lennon kesto oli lähemmäs kaksi tuntia, ja laskeuduimme Oraniin kello 15.20. Ennen Royal Hotel Oraniin kirjautumistamme vietimme aikaa ostoskeskuksessa.

Illallisravintolamme oli Le Cintra. Algerialaisversio tarinasta kertoo, että Albert Camus vietti siellä aikoinaan aikaa ja kirjoitti Rutto-romaaninsa siellä. Elämäkerta kuitenkin kertoo jotain muuta. Camus on kuitenkin saanut ravintolan vessan oven viereen muotokuvansa. Camus syntyi Algeriassa vuonna 1914 ja sairastui tuberkuloosiin 17-vuotiaana. Hän asui välillä Ranskassa ja välillä Algerian Oranissa. Elämäkerran mukaan hän ainakin aloitti Rutto-romaaninsa kirjoittamisen Ranskan Alpeilla, missä hän oli hoidattamassa tuberkuloosiaan.











Torstai 13.10.2022 - Oran

Aloitimme kävelykierroksemme Oranin pääaukiolta Place du 1er Novembrelta. Aukio on saanut nimensä vuoden 1954 julistuksesta. Se on Kansallisen vapautusrintaman (FLN) ensimmäinen Algerian kansalle osoittama riippumaton vetoomus, joka merkitsi Algerian vallankumouksen alkua ja kansallisen vapautusarmeijan (ALN) aseellista toimintaa. Aukion laidalla on mm. Oranin kaupungintalo 1800-luvulta. Sen sisäänkäyntiä vartioi kaksi ranskalaisen kuvanveistäjän Auguste Cainin leijonaa. Toisella laidalla on Abdelkader Alloula -teatteri. Teatteri on saanut nimensä näytelmäkirjailijalta, jonka terroristit surmasivat maaliskuussa 1994.

Jugendtyylistä kulttuuripalatsia koristaa mosaiikkifriisi. Rakennus valmistui vuonna 1920 ja vihittiin kulttuuripalatsiksi vuonna 1990. Komea Pyhän sydämen katedraali rakennettiin 1903-1913, ja se muutettiin kirjastoksi vuonna 1984. Kävimme tervehtimässä kirjaston tätiä ja kissaa.

Grand Cafessa vietetyn kahvitauon jälkeen ihmettelimme Grand Garage du Centreä puiston toisella puolella. Se on komea parkkitalo. Lounaan nautimme Mauritania-ravintolassa.

Kävimme tutustumassa Oranin rautatieasemaan, jonka koristelusta tuli mieleen moskeija. Asema valmistui vuonna 1913.

Ottomaanien ajalta 1700-luvulta on peräisin Muhammad Bey Suuren palatsi. Kaksi vartiotornia on peräisin marinidien ajalta 1300-luvulta. Palatsissa on mm. haaremi ja hevostalleja. Palatsin viereen nousi moderni korkea hotellirakennus, mutta rakennuslupa peruutettiin, ja paikalla on nyt ruma torso.











Perjantai 14.10.2022 - Oran-Alger-Constantine

Perjantaina oli aikainen herätys, kun piti kiiruhtaa aamulennolle Algeriin. Lähdimme hotellista kello kuusi, ja monien turvatarkastusten jälkeen pääsimme lennolle, joka laskeutui Algeriin puoli kymmeneltä. Suunnitelman numero x mukaan olisimme jatkaneet Algerista lentäen Constantineen kuusi tuntia myöhemmin eli kello 15.30. Matka-agentin kotipaikka on Alger, ja bussi olisi ajanut tyhjänä Constantineen meitä palvelemaan. Vaihdoimme siis lennon bussimatkaan. Sen sijaan, että olisimme olleet Constantinessa iänikuisten tarkastusten ja jonotusten jälkeen joskus viiden maissa, pääsimmekin leppoisalle bussimatkalle. Bussinkuljettajakin oli tyytyväinen, kun ei tarvinnut tehdä matkaa yksinään. Matkaa Algerin lentokentältä Constantineen on noin 370 km.

Tiet maan pohjoisosassa ovat loistavia, joten matkanteko on nopeaa. Ainoa hidastava tekijä matkassa on mahdollinen poliisisaattueen odottelu alueiden rajoilla. Yksin turistibussia ei päästetä kaupunkien ulkopuolelle. Pääsimme lähtemään Algerin lentokentältä heti kymmenen jälkeen. Näimme matkalla vuoristomaisemaa, maaseutua ja pikkukaupunkeja, joissa kaikissa tuntui olevan meneillään rakennusbuumi. Keskeneräisiä taloja oli kaikkialla.

Ennen puoltapäivää pääsimme nauttimaan yllätyslounaasta. Saimme maukkaat broilerin koipireidet riisin kera. Ennen kolmea olimme jo Constantinessa valmiina tutustumaan kaupungin ihmeisiin.

Constantinessa on hyvin säilynyt Ahmed Beyn palatsi, ja aloitimme kierroksemme sieltä. Ahmed Bey oli viimeinen ottomaanihallitsija ennen kuin valta menetettiin ranskalaisille. Ahmed Bey teki 15 kuukautta kestäneen matkan Mekkaan ja Medinaan ja kävi matkallaan mm. Aleksandriassa, Kairossa, Tripolissa ja Tunisissa. Palatsin seinille on maalattu näkymiä näistä kaupungeista.

Constantinen kaupunkia halkoo Rhumel-joki. Tässä kanjonin pohjalla virtaavassa, enemmän puroa muistuttavassa uomassa ei juurikaan vettä näe. Syvyyttä rotkolla on enimmillään puoli kilometriä. Kanjonin yli on rakennettu kahdeksan siltaa, joista uusin valmistui vuonna 2014. Kävimme 164 m pitkällä Sidi M'Cid -sillalla, joka valmistui vuonna 1912. Näkymät sillalta kanjoniin huimaavat päätä. Seuraava kohteemme oli Kuolleiden muistomerkki, joka pystytettiin ensimäisessä maailmansodassa kuolleiden kaupunkilaisten muistoksi. Mallina on käytetty roomalaiskaupunki Timgadissa olevaa Trajanuksen kaarta. Testasimme toisenkin sillan kantavuutta. Melah Sliman on 125 m pitkä jalankulkusilta, joka valmistui vuonna 1925.

Teimme vielä kävelykierroksen Constantinen labyrinttimaisessa kasbahissa eli vanhassa kaupungissa, minkä jälkeen oli päivän ohjelmassa enää päivällinen ja majoittuminen Marriot-hotelliin.











Lauantai 15.10.2022 - Timgad

Huoneestamme ei maisemia voinut ihailla, kun ikkunaa vastassa oli seinä. Sen sijaan aamiaisravintolasta pääsimme kuvaamaan aurinkoista kaupunkinäkymää. Noin 120 km Constantinesta etelään on roomalaisaikaisen Timgadin rauniot. Lähdimme matkaan yhdeksältä.

Ajelimme harvaanasuttujen alueiden halki. Siellä täällä oli pieniä kylia ja karjalaumoja paimenineen. Matkan varrelle jäi myös samanmuotoinen kuin Juba II:n ja kuningatar Kleopatra Selene II:n mausoleumi, joka on Tipasan lähellä. Toistaiseksi ei ole pystytty selvittämään, kenelle tämä mausoleumi on rakennettu.

Noin puoli yhden aikaan tulimme Timgadiin. Keisari Trajanuksen noin vuonna 100 perustama varuskuntakaupunki oli merkittävä alueellinen keskus, ja sieltä käsin valvottiin erityisesti Auresvuorilla asuneita heimoja. Timgad on mainio esimerkki roomalaisesta ruutukaavoituksesta, jossa kaupungin halki kulkee kaksi risteävää pääkatua (cardo maximus ja decumanus maximus). Timgadissa oli myös julkinen kirjasto. Toinen tunnettu roomalaisaikainen kirjasto oli Turkin Efesoksessa.

Aures-vuorten berberiheimot tuhosivat Timgadin 400-luvun lopulla. Vuonna 535 jaa. Bysantin kenraali Solomon löysi tyhjän kaupungin tullessaan miehittämään sitä vandaalisodan aikana.

Brittiläinen tutkimusmatkailija James Bruce oli vuonna 1765 luultavasti satoihin vuosiin ensimmäinen eurooppalainen, joka kävi paikalla. Ranskalaiset siirtolaiset ottivat alueen haltuunsa vuonna 1881 ja aloittivat tutkimukset jatkaen niitä vuoteen 1960 asti. Tänä aikana kaivauksia tehtiin järjestelmällisesti.

Raunioiden lähellä on museo, jonne on kerätty hyvinsäilyneitä lattiamosaiikkeja alueelta. Museovierailun jälkeen söimme lounaan ja lähdimme takaisin kohti Constantinea.











Sunnuntai 16.10.2022 - Djemila

Aloitimme sunnuntaipäivän moskeijavierailulla. Moskeija on valmistunut vuonna 1994, ja sinne mahtuu kerrallaan 15000 rukoilijaa. Rakennusmateriaalina on marmori ja graniitti. Siinä on kaksi 107 metriä korkeaa minareettia. Ne, joiden vaatetus ei ollut tarpeeksi peittävää, saivat päälleen mustan kaavun. Moskeijan yhteydessä toimii myös islamilainen yliopisto.

Kello 9.40 lähdimme matkaan kohti Djemilaa. Constantinen seudulla kurpitsa oli suosittu viljelykasvi, ja näytti olevan kurpitsankeruukausi meneillään. Pelloilla näkyi keltaisia palloja ja myyjiä oli tien varrella kuormineen perunakauppiaiden lisäksi. Isoja vuohilaumoja ja lehmiä käyskenteli laitumilla.

Välillä jouduimme odottamaan kauan uutta poliisipartiota, mutta pääsimme kuitenkin perille Djemilaan puoli yhden aikaan. Menimme ensin lounaalle erään yksityisperheen kotiin. Paikallisoppaamme halusi auttaa perhettä, jonka isoisä oli kuollut Covid-19 -tautiin. Ihan maittavan keiton saimme sekä perunoita ja broileria.

Roomalaisaikaiseen Djemilaan tutustumisen aloitimme museosta. Myös tähän museoon on otettu talteen ja asetettu esille raunioilta löydetyt lattiamosaiikit. Museossa on myös pienoismalli alueesta sekä kaivauksissa löydettyjä patsaita. Vitriineissä on paikalta löydettyjä arkipäiväisiä esineitä, astioita, ruokailuvälineitä, kolikoita, koruja jne.

Museokierroksen jälkeen lähdimme raunioille. Djemila, antiikin Cuicul tai Curculum, sijaitsee noin 900 metriä merenpinnan yläpuolella vuoristoisessa maisemassa. Kaupunki perustettiin Nervan 16 kuukauden hallituskauden aikana (96-98 jaa.) varuskunnaksi, joka sijaitsi kapealla kolmion muotoisella tasangolla. Nerva adoptoi Trajanuksen, josta tuli hänen seuraajansa, kun hän kuoli luultavasti aivohalvaukseen. Septimius Severuksen temppeli, Caracallan kaari, markkinat ja basilika, rakennettiin 200-luvun alussa. Septimius Severus (193-211) piti itseään jumalana, mikä selittää sen, että hänelle rakennettiin temppeli. Teatteri on hyvin säilynyt, ja siellä on hyvä akustiikka. Oppaamme on kiinnostunut suomalaisesta kevyestä musiikista, ja hän on sanakirjojen avulla opiskellut suomea. Hän oli etsinyt netistä runon, jonka hän esitti suomeksi teatterissa.

Kierroksen jälkeen lähdimme paluumatkalle Constantineen.Matka sujui nopeasti, kun kaikki poliisipartiot olivat ajoissa paikalla eikä niitä tarvinnut odotella. Myöhemmin oli vielä vuorossa päivällinen kaupungilla.











Maanantai 17.10.2022 - Constantine-Alger

Vielä yksi Algerian sisäinen lento, vähän lisää Algerin nähtävyyksiä ja sitten kotimatkalle. Lähdimme Constantinen lentokentälle kello 7, ja lentomme Algeriin lähti jonkin verran etuajassa vähän yli yhdeksän. Laskeuduimme Algeriin noin tunnin kuluttua.

Meille oli jäänyt useita kohteita käytäväksi tänä viimeisenä päivänä. Palais des Rais oli ensimmäinen kohteemme. Sitten ajelimme ylös Notre Dame d'Afrique -kirkolle, joka olikin nyt auki ja pääsimme sisään. Kävimme lounaalla Hollywood Pizza -nimisessä ravintolassa, jossa kukin sai tilata listalta, mitä halusi.

Pienen etsinnän jälkeen ja poliisin avustuksella löysimme Suomen suurlähetystön, jossa liehui Suomen lippu. Seuraava kohteemme oli Marttyyrien muistomerkki Maqam Echahid, joka on pystytetty kukkulan laelle Algerian itsenäisyyssodan muistolle. Vielä oli näkemättä yksi ohjelmassamme mainittu kohde eli kasvitieteellinen puutarha Jardin d'Essais, jossa kuvattiin 1930-luvulla Tarzan-elokuvia.

Pääsimme vielä muutamaksi tunniksi levähtämään hotelliin ennen kuin lähdimme lentokentälle seisoskelemaan äärettömän hitaasti etenevissä jonoissa. Useat ryhmästämme olivat sairastuneet vatsatautiin eikä ollut ollenkaan helppoa jonottaa tuskaisena.

Tiistai 18.10.2022 - Alger-Istanbul-Helsinki

Lentomme Istanbuliin lähti vähän puolenyön jälkeen. Istanbulissa vaihdoimme konetta ja pääsimme viimeiselle lennolle ja kotiin Helsinkiin, jonne laskeuduimme parikymmentä minuuttia etuajassa.


Kaikki Algerian matkat

Maahakemistoon
Etusivulle







© Aino Ilkkala