Mallorca 20.-27.7.2022

Aurinkomatkat: Palma de Mallorca
Matkaseurue: Emma ja Aino

HUOM! Klikkaamalla kuvaa pääset kuvien selaukseen.






Keskiviikko 20.7.2022 - Helsinki-Palma de Mallorca

Ainon edellisestä Mallorcan matkasta oli kulunut 52 vuotta, ja Emma ei ollut ehtinyt käydä siellä velä ollenkaan. Oli siis paikallaan korjata asia. Varasimme lennot ja hotellin Aurinkomatkojen kautta toukokuun puolivälissä.

Lennon lähtöaika oli 5.55, joten herätys ja lähtö kotoa oli sen mukaisesti jo parin tunnin yöunen jälkeen. Taksi tuli noutamaan meitä kello 3.30. Lentoasemalla riitti porukkaa, vaikka vielä ei pahin ruuhka-aika ollutkaan. Emma oli ehtinyt syödä jonkinlaisen aamupalan kotonaan, ja Aino ehti nauttia lattensa ja croissantinsa lentokentällä. Lento sujui torkahdellessa.

Olimme varanneet Aurinkomatkoilta lentokenttäkuljetuksen. Kuljetuksen varanneista vain kaksi meidän lisäksemme jäi Palman kaupunkiin, muut hajaantuivat eri puolille saarta. Saratoga-hotellimme on hyvällä paikalla Palman keskustassa. Olimme hotellissa kymmenen maissa, mutta eihän siihen aikaan vielä saanut huonetta. Onneksi meidän ei kuitenkaan tarvinnut odottaa kolmeen saakka, vaan puolilta päivin pääsimme majoittumaan ja keittelemään teetä.

Palmassa (virallisesti Palma de Mallorca) asuu vajaat 500000 ihmistä, mikä on lähes puolet koko Mallorcan asukkaista. Palma oli Mallorcan kuningaskunnan pääkaupunki 1200- ja 1300-luvuilla, ja moni kaupungin historiallisista rakennuksista on tältä aikakaudelta edustaen goottilaista tyyliä. Puoli neljän aikoihin lähdimme kaupungille, ja suuntasimme kapeita kujia ja leveämpää Passeig des Born -puistokatua pitkin kohti Reina-aukiolle. Kävimme poimimassa esitteitä ja karttoja turisti-infosta ja syömässä maistuvat voileivät Cappuccino-kahvilassa.

Paluumatkalla hotelliin poikkesimme El Corte Inglesin elintarvikeosastolla vesi- ja teemaito-ostoksilla. Iltateen jälkeen uni maistui makealle.











Torstai 21.7.2022 - Palma de Mallorca

Hotelliaamiaisella olisi ollut vaikka mitä, mutta kun emme ole tottuneet aamumässäilyyn, tyydyimme kinkku-juustosämpylään ja hedelmiin.

Kymmeneltä lähdimme tutustumaan kaupunkiin. Vuodesta 1983 lähtien Mallorcalla on muutettu nimiä katalaaniksi, ja kaikki paikat tunnetaan virallisesti katalaaninkielisillä nimillä. Calle/carrer/katu, plaza/plaça/aukio, paseo/passeig/rantakatu, avenida/avinguda/valtakatu, puerto/port/satama ja playa/platja/ranta.

Juan Carlos I:n aukiolla on obeliski, joka lepää neljän kilpikonnan päällä ja jonka huipulla komeilee kotkan tai muun ylevän linnun sijaan lepakko. Lepakko onkin Palman heraldinen eläin, joka esiintyi jo Aragonian kuningas Jaakko I:n vaakunassa. Ensimmäinen etappi oli Plaça Major -aukio. Erään matkaoppaan mukaan se on eräänlainen vähän laiminlyöty keskusaukio. Se on rakennettu San Felipe Neri -luostarin paikalle, ja vuoteen 1838 saakka siellä toimi inkvisitio. Aukio on suorakaiteen muotoinen, ja laidoilla olleet asunnot on muutettu toimistotiloiksi. Pohjakerroksessa on ravintoloita ja baareja.

Sant Miquel -kävelykatu johtaa Plaça Majorilta Espanja-aukiolle (Plaça Espanya). Pistäydyimme kadun varrella olevassa Mikaelinkirkossa, jossa oli parhaillaan messu menossa. Kirkossa on mm. paavi Johannes Paavali II:n ja äiti Teresan patsaat. Yksi kadunpätkä on varattu katutaiteilijoille, joista yksi maalasi teoksensa sanomalehtipaperille.

Plaça Espanya -aukiolla komeilee Jaakko (Jaume) I Valloittajan ratsastajapatsas. Jaakko I on keskiaikaisista Aragonian kuninkaista tunnetuin. Hän laajensi valtakuntaansa Baleaareille ja Valenciaan. Espanjan aukiolta lähtevät kaikki maaseutubussit sekä junat, ja on sen takia vilkas paikka. Kävimme ensin turisti-infossa kyselemässä Sóllerin junan aikatauluja. Ajattelimme ostaa asemalta junaliput seuraavaksi päiväksi, mutta niitäpä ei myytykään. On siis tultava ajoissa aamulla jonottamaan lippuja.

Paluumatkalla näimme Major-aukion lähellä vuonna 1909 valmistuneen rakennuksen, Can Forteza Reyn. Se on sen omistajan Lluis Forteza-Reyn suunnittelema art decoa edustava viisikerroksinen kerrostalo. Forteza-Rey oli kultaseppä ja jalokivikauppias. Gaudillakin on saattanut olla sormensa pelissä taloa suunniteltaessa.

Hotellissa vietetyn lepotauon jälkeen kävimme syömässä broilerileikkeet ja teimme vielä pienen kävelylenkin joen varrella.











Perjantai 22.7.2022 - Soller

Ensimmäinen juna Sólleriin lähti aamulla kello 10.10, ja olimme asemalla hyvissä ajoin, että saimme siihen liput. Juna tuli aivan täyteen. Vanhanaikainen juna mennä kolistelee oliivi- ja sitruspuuviljelmien kautta, ylittää 496 m korkean Sierra de Alfabian ja kulkee 13 tunnelin läpi. Alfabia on Tramuntana-vuoriston osa. Rautatien rakentaminen aloitettiin vuonna 1911 tuolloin kukoistavan appelsiini- ja sitruunakaupan voitoilla, ja rata avattiin vuonna 1912. Meno-paluulipun hinta oli 25 euroa, ja matka kestää vähän toista tuntia.

Sóllerissa on asukkaita noin 14000. Kaupungista menee raitiovaunulinja rannikolle Port de Sólleriin. Se valmistui vuonna 1913. Emme lähteneet rannikolle vaan pujottelimme kapeit katuja pitkin kasvitieteelliseen puutarhaan. Keskikesän kuivuudessa puutarha ei ole kaikkein komeimmillaan, mutta virkistävä kokemus kuitenkin kaupunkikävelyjen lomassa.

Kaupunkiin palattuamme kävimme nauttimassa kylmät juomat ja kuvaamassa Perustuslain aukiota, jonka laidalla on mm. Sant Bartomeun kirkko. Juna takaisin Palmaan lähti kello 14.00. Se ei ollut nyt samalla tavalla täysi kuin menomatkalla.

Palmassa kävelimme Ramblalle, mikä oli pienoinen pettymys. Kävimme kuitenkin syömässä ravintolassa, jossa ei ollut lainkaan ruokalistaa muualla kuin netissä. Emme ole missään muualla törmänneet tuollaiseenkaan juttuun. Pakkohan se oli sitten puhelin kaivaa esiin, että saimme tilatuksi salaattimme. Ramblalla oli vieri vieressä kukkakioskeja, joissa oli kaupan toinen toistaan kauniimpia kukkakimppuja Suomen hintoihin verrattuna edullisiin hintoihin.

Matkalla hotelliin poikkesimme ruokakaupassa hakemassa iltapalaa ja täydennystä vesivarastoon.











Lauantai 23.7.2022 - Palma de Mallorca

Olimme jossain vaiheessa ostaneet muutaman postikortin ja -merkin testataksemme postin kulkua. Tarkemmin merkkejä tutkiessamme huomasimme, että ne eivät olleetkaan "tavallisia" merkkejä, vaan niissä oli teksti "Swiss Post", mikä tarkoitti, että ne oli jätettävä omanlaisiinsa postilaatikoihin. Netistä löytyi tiedot muutamasta kioskista, joissa näitä laatikoita oli. Jätimme kortit Mercat-aukiolla olevan lehtikioskin pieneen peltiseen "lippaaseen". Nyt odottelemme, tulevatko kortit koskaan perille. Viime vuosilta kokemukset ovat olleet hyvin huonoja.

Postitusurakan jälkeen pujottelimme kapeita katuja kohti Palman katedraalia välillä puistoissa jalkoja lepuuttaen ja hikeä pyyhkien. Matkaoppaissa varoitellaan pitkästä jonosta katedraaliin, mutta ilmeisesti moni oli ostanut lipun etukäteen, kun meidän ei tarvinnut montaa minuuttia jonottaa.

Katedraali, La Seu, rakennettiin maurien moskeijan paikalle. Rakentaminen kesti melkein 400 vuotta, ja se valmistui vuonna 1601. Vuoden 1850 maanjäristys vahingoitti katedraalia pahoin, ja restaurointityöt kestivät 1900-luvun puolelle asti. Antonio Gaudi osallistui viimeistelyyn, ja hänen kädenjälkensä näkyykin monissa yksityiskohdissa. Aluksi niitä kauhisteltiin, mutta ovat saaneet myöhemmin hyväksynnän Gaudin niittäessä mainetta arkkitehtina.

Fransiskaanimunkit rakensivat kuningas Jaakko III:n tukemana luostarin Palmaan 1200-luvun lopulla. Vuoden 1835 jälkeen luostari toimi varuskuntana, vankilana, oikeustalona ja kouluna, mutta munkit palasivat sinne vuonna 1906. Luostarikirkko on Mallorcan toiseksi suurin katedraalin jälkeen.

Kapean Sant Roc -kadun kautta ajelevat turistivossikat, joita sai väistellä vähän väliä. Kadun nähtävyyksiä ovat kauniit sisäpihat, joita voi kurkistella porttien raoista.











Sunnuntai 24.7.2022 - Palma de Mallorca

Lähdimme sunnuntaiajelulle bussilla 47 etsimään taidetta. Miró Mallorcan säätiö on museo, joka on omistettu taiteilija Joan Mirón työlle. Se koostuu päärakennuksesta, jossa on esillä 6000 taiteilijan lahjoittamaa teosta, mukaan lukien maalauksia ja veistoksia, kirjasto, veistospuutarha sekä Mirón ateljeet Sert ja Finca Son Boter. Varsinainen näyttely oli suljettu remontin takia, mutta aika paljon oli töitä nähtävissä muissakin tiloissa. Miró syntyi Barcelonassa, mutta hänen äitinsä ja vaimonsa olivat kotoisin Mallorcalta, mistä hän hankki 1950-luvun puolivälissä tilan ja rakensi sinne ateljeen. Joan Miró kuoli Mallorcalla 90-vuotiaana joulupäivänä 1983.

Vähän ennen kahta olimme takaisin hotellissa viettämässä siestaa. Iltakävelyllä tapasimme Drassana-aukiolla Jaume Ferrerin. Hän oli mallorcalainen merikapteeni ja tutkimusmatkailija, joka lähti länsi-Afrikan rannikkoa myötäillen etsimään "kultajokea" elokuussa 1346. Hänen kohtalostaan ei ole kuitenkaan tietoa.

Rantakadulla hallintorakennuksen edessä seisoo Rubén Dario (1867-1916), nicaragualainen runoilija, joka aloitti espanjankielisen kirjallisuuden liikkeen, joka tunnetaan modernismina.

Kauppiaiden kiltatalon suunnitteli Guillem Sagrera kaupungin vaihtopisteeksi, kun Mallorca oli merkittävä merenkulun kauppakeskus 1400-luvulla. Rakennus näyttää puoliksi linnalta ja puoliksi kirkolta. Siellä kauppiaat hieroivat kauppoja silkistä, mausteista ja hopeasta. Myöhemmin talo on ollut mm. varastona, ja nykyään siellä järjestetään mm. taidenäyttelyitä.











Maanantai 25.7.2022 - Palma de Mallorca

Maanantaina oli ohjelmassamme joen länsipuolen tutkimista. Feixina-puistossa istahdimme penkille ja ihmettelimme maailman menoa. Puistossa on muistomerkki, joka pystytettiin vuonna 1948 uhreille, jotka menehtyivät sisällissodassa Balearic-laivan upotessa. Vuonna 2010 muistomerkkiin lisättiin teksti, joka muistuttaa sodan ja diktatuurin kauhuista.

Puistosta jatkoimme Sant Magi -katua länteen ja tutkimme sitten sen ja rannan välissä olevan alueen löytämättä mitään vallan erikoista. Kuvasimme paria tuulimyllyä ja jälleen niitä kapeita kujia. Sieltä oli näkymä Bellver-linnalle, joka on 700 vuotta vanha. Kaksikerroksinen ympyrän muotoinen linna rakennettiin 1300-luvulla Mallorcan kuninkaiden kesäasunnoksi, mutta se on toiminut myös vankilana. Helteen takia emme edes harkinneet sinne kiipeämistä.

Jatkoimme matkaa rantakatua joen itäpuolelle Antoni Mauran puistokadulle. Ihmettelimme Lorenzo Rossellon (1868-1901) patsasta, joka esittää foinikialaista sotilasta. Foinikialaiset ehtivät tännekin parisataa vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Iltaretkemme suuntautui Ramblan ja Unio-kadun välisen alueen kapeille kujille. Pistäydyimme Pyhän Jaakon kirkossa kuuntelemassa urkumusiikkia ja laulua.











Tiistai 26.7.2022 - Palma de Mallorca

Mallorcalla on useita tippukiviluolia. Yksi niistä, Coves de Genova, on saavutettavissa paikallisbussilla Palmasta. Luola löydettiin vuonna 1906. Sen kivipalkit ja seinämät ovat 36 metrin korkuisia. Koska Genovan luolat ovat vähemmän mainostettuja, oli luolastossa myös vähemmän muita matkailijoita. Ihan rauhassa saimme mekin liikkua ja tutkia stalaktiitteja ja stalagmiitteja.

Hotelliin palattuamme kokosimme kamppeitamme ja aloitimme laukkujen pakkaamisen, koska seuraavana aamuna oli suhteellisen aikainen lähtö lentokentälle. Iltakävelymme suuntautui rantakadulle,

Keskiviikko 27.7.2022 - Palma de Mallorca-Helsinki

Taksin piti tulla hakemaan meitä kello 7.05, mutta onneksi saimme edes 20 minuuttia lisäaikaa, että ehdimme keittää aamuteet huoneessamme. Lähtöselvitys oli todella hidas, joten meille ei jäänyt aikaa tapettavaksi lentokentällä, vaan pääsimme aika lailla suoraan koneeseen. Lähtöaika oli 10.00, ja olimme Helsinki-Vantaalla kolmelta Suomen aikaa. Tilaamamme Airport Taxi oli meitä nimikyltin kanssa vastassa, joten ei tarvinnut ryhtyä hintaneuvotteluihin kyydistä.


Kaikki Espanjan matkat

Maahakemistoon
Etusivulle







© Aino Ilkkala