Kreeta 4.-18.9.1987

Autinkomatkat: Iraklion
Matkaseurue: Emma, Katja, Aino, Päivi ja Markku

HUOM! Klikkaamalla kuvaa pääset kuvien selaukseen.



Perjantai 4.9.1987 - Helsinki-Iraklion

Saimme matkaseuraksemme Emman Katja-serkun, joka oli vähän aikaisemmin sairastanut vesirokon, Joitakin rupia oli vielä jälkellä.

Lensimme Kar Airin koneella aamuvarhaisella. Lennon lähtöaika oli 6.45. Olimme varanneet hotelliksemme Arina Sandin Kokini Hanin kylässä. Matkaa Iraklioniin oli 13 km.






Lauantai 5.9.1987 - Iraklionin kaupunkikierros

Osallistuimme Aurinkomatkojen retkelle 100000 asukkaan Iraklioniin. Aloitimme venetsialaiselta linnoitukselta. Nykyisin paikalla oleva linnoitus rakennettiin vuodesta 1523 alkaen Iraklionin laajamittaisten linnoitustöiden yhteydessä.

Kävimme Níkos Kazantzakisin (1883-1957) haudalla. Hän oli kreikkalainen kirjailija, runoilija, näytelmäkirjailija ja filosofi, jonka kuuluisin teos on Kerro minulle, Zorbas.

Pyhän Menaksen katedraali on omistettu Iraklionin suojeluspyhimykselle, Pyhälle Menakselle. Katedraali on rakennettu 1862-1895.

Kävimme vielä ihmettelemässä kauppatoria sekä Eleftherios Kyriakou Venizelosin (1864-1936) suurta patsasta. Hän oli merkittävä poliitikko ja Kreikan seitsenkertainen pääministeri. Venizélos oli nuorena kapinallinen ja taisteli osmaneita vastaan.

Loppupäivä oli omistettu uima-altaassa polskuttelulle.








Sunnuntai 6.9.1987 - Ag.Varvara-Ag.Galini-Spili-Rethimnon

Sunnuntaina lähdimme Aurinkomatkojen retkelle, jonka aikana kävimme Agia Varvarassa, Agia Galinissa, Spilissä ja Rethimnonissa.

Agia Galinin kylä Kreetan etelärannikolla on rakennettu muinaisen minolaisen Syvritoksen sataman paikalle, jota kutsuttiin Souliaksi. Agia Galini tarkoittaa "pyhä rauhallisuus", mikä viittaa meren tyyneyteen.

Spilin kylän tärkein nähtävyys on suihkulähde, jossa 25 leijonanpäätä sylkee runsaasti rautaa sisältävää vettä, jonka lämpötila on 13 °C.

Rethimnon on Kreetan kolmanneksi suurin kaupunki. Se on ollut asuttu jo antiikin aikana. Nykyinen vanhakaupunki on venetsialaisvallan ajalta. Rethymnonin majakka rakennettiin 1830-luvulla, jolloin turkkilaiset luovuttivat Kreetan egyptiläisille.








Maanantai 7.9.1987 - Knossos

Knossoksen palatsi sijaitsee noin viisi kilometriä Iraklionista etelään Kefalan kukkulalla. Se oli suurin kaikista Kreetan minolaisista palatseista. Ensimmäinen nykyajan tutkija, jota alue kiinnosti, oli saksalainen Heinrich Schliemann. Knossoksen löysi kreetalainen kauppias ja muinaistutkija Mínos Kalokairinós vuonna 1878. Sir Arthur Evans johti laajempia englantilaisten arkeologien suorittamia kaivauksia vuosina 1900–1930.

Palatsissa oli satoja huoneita, ja sen ympärillä oli Knossoksen kaupunki. Palatsi yhdistetään kreikkalaisen mytologian kertomuksiin kuningas Minoksesta, labyrintista ja Minotauroksesta. Osia rakennuksista on entisöity.






Tiistai-Keskiviikko 8.-9.9.1987 - Kokini Hani

Vietimme kaksi lepopäivää Kokini Hanissa uiden ja välillä kylällä käppäillen.







Torstai 10.9.1987 - Vuokra-autolla Haniaan

Vuokrasimme Nissan Sunnyn ja lähdimme ajelemaan kohti länttä. Matkalla oli muutamia kiinnostuksen kohteita. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli rypäleiden kuivatustelineet.

Gortyn (myös Gortyna, Gortina) oli minolaisaikainen kaupunki ja antiikin aikainen kaupunkivaltio. Odeionista on löydetty Euroopan vanhin säilynyt kirjoitettu lakiteksti, kiveen hakatut Gortynin lait.

Matalan uimaranta sijaitsee Messaran tasankoalueen länsipäässä. Luonnon muovaamiin Matalan kallioihin on koverrettu asumuksia ja varastoja. Luolat olivat käytössä jo esihistoriallisella ajalla ja ajanlaskun alkuvuosisatoina niitä käytettiin hautapaikkoina. Myöhemmin saksalaiset käyttivät niitä sotilaallisiin tarkoituksiin, ja 1960-luvulla hipit pitivät niitä asumuksinaan.

Phaistoksen palatsi on Kreetan toiseksi suurin minolainen palatsi. Palatsin perustajana pidetään kuningas Minosta noin 2000 eaa. Palatsi tuhoutui maanjäristyksessä noin 1700 eaa., ja se rakennettiin uudelleen. Phaistoksen kiekko on palatsialueelta löydetty pyöreä savilevy, jossa on molemmin puolin spiraalin muodossa kirjoitusmerkkejä. Niitä ei ole pystytty vielä tulkitsemaan luotettavasti.

Tulimme illan suussa Haniaan ja löysimme kuin löysimme etsimisen jälkeen vapaat hotellihuoneet koko porukalle, minkä jälkeen teimme iltalenkin kaupungilla.









Perjantai 11.9.1987 - Haniasta Samarian kautta Iraklioniin

Keskellä Hanian kaupunkia on roomalaisaikaisen Kydonian raunioita. Legendan mukaan Kydonian perustivat kuningas Kydon, Hermeksen poika ja nymfi Akakallis, kuningas Minoksen tytär. Aloitimme päivän tutustumalla raunioihin.

Hetken Hanian kaupungilla kierreltyämme lähdimme kohti etelää eli Samarian rotkoa. Kävelimme jonkin matkaa alaspäin, että saimme käsityksen rotkon mittasuhteista,

Matka jatkui, ja pysähtelimme katselemaan appelsiinitarhaa, aasia, hautausmaata ja komeita vuoristomaisemia.

Frangokastelo (”Frankkien linna”) rakennettiin venetsialaisvallan aikana vuonna 1371, ja siitä on nykyisin jäljellä enää neljä kulmatornia ja seinät.








Lauantai-sunnuntai 12.-13.9.1987 - Malia, Agios Nikolaos, Iraklion

Aloitimme päivän ohjelman totuttuun tapaan vierailemalla raunioilla. Nyt oli vuorossa Malian palatsi, jota pidetään yhtenä Kreetan tärkeimmistä, vaikkakaan se ei milloinkaan ollut Knossoksen ja Faistoksen veroinen. Palatsi rakennettiin vuoden 2000 eaa. jälkeen, ja se tuhoutui noin vuonna 1700 eaa. Tämän jälkeen palatsi rakennettiin uudelleen. Lopullisesti se tuhoutui noin vuonna 1450 eaa. Malian kernos on pyöreä kivi, halkaisijaltaan 90 cm. Keskellä on reikä ja ympärillä on 34 pienempää syvennystä. Uskotaan, että syvennyksiin pantiin siemeniä ja hedelmiä uhriksi jumalille.

Emma ja Aino jäivät Agios Nikolaoksen kaupunkiin muistelemaan menneitä, kun muu porukka meni tutustumaan Diktin luolaan Lasithin ylätasangolla. Kävimme katsomassa Eloundan tuulimyllyjä, minkä jälkeen ajelimme Iraklioniin palauttamaan vuokra-auton.

Sunnuntai oli lepopäivä - paitsi Katjalle, jonka oli ahkeroitava opettajan antamien lomatehtävien parissa.








Maanantai 14.9.1987 - Santorini

Lähdimme aamutuimaan bussilla Iraklioniin, jonka satamassa nousimme Mistral-laivalle. Laiva lähti kello 7.45 kohti Santorinia. Laivamatka kesti noin neljä tuntia, ja meille tarjoiltiin aamiainen. Kreetalainen minolaisvaikutteinen kulttuuri kukoisti Santorinilla vielä 1500-luvulla eaa., jolloin tapahtui suuri katastrofi. Keskellä saarta ollut tulivuori purkautui ja hautasi kaiken alleen. Pyöreästä saaresta tuli kuunsirppiä muistuttava. Ainoastaan kraaterin reunat jäivät jäljelle. Purkaus oli todennäköisesti suurin koskaan tapahtunut. Purkauksen aiheuttama tsunami tuhosi myös Kreetalla minolaista kulttuuria.

Firan (myös Thira) kaupunki Santorinilla on 260 metrin korkeudessa. Satamasta on kalderan huipulle 580 rappusta. Voimme valita köysihissin ja aasikuljetuksen välillä, ja me valitsimme aasin. Ylös päästyämme lähdimme bussiretkelle Kamarin rannalle. Matkalla pysähdyimme Pyrgosin kylässä.

Firaan palattuamme otimme köysihissikuljetuksen alas satamaan, josta laivamme lähti Iraklioniin kello 18. Paluumatkalla meille tarjoiltiin illallinen.








Tiistai 15.9.1987 - Iraklion

Menimme paikallisbussilla Iraklioniin, missä päävierailukohteemme oli historiallinen museo. Loppupäivän vietimme uima-altaalla.







Keskiviikko-torstai 16.-17.9.1987 - Kokini Hani

Viimeiset päivät otimme levon kannalta lähinnä allaselämää viettäen.

Perjantai 16.-18.9.1987 - Kokini Hani-Iraklion-Helsinki

Kotimatka oli edessä perjantaina. Lentomme lähti Iraklionista kello 12.25.


Kaikki Kreikan matkat

Maahakemistoon
Etusivulle





© Aino Ilkkala