Fritidsresor: Malta

Matkaseurue: Emma, Aino ja Päivi







Lauantai 24.10.1998 - Helsinki-Sliema

Lähdimme taksilla Helsinki-Vantaalle kello 16.45. Suoritimme lentoasemalla filmirulla- ja sarjakuvakirjaostoksia odotellessamme lähtöaikaa. Lento lähti kello 18.30. Lensimme Wienin, Rooman ja Sisilian yli Maltalle. Laskeuduimme kello 21.40 (22.40 Suomen aikaa). Puolen yön aikaan olimme 115 The Strand -hotellissa Sliemassa.



Sunnuntai 25.10.1998 - Sliema, Senglea, Valletta

Huoneessa majailleen hyttysen ja kadulta kuuluneen liikenteen äänien takia huonosti nukutun yön jälkeen kävimme aamiaisella puoli yhdeksältä. Kävimme sitten Sliemassa kävelyllä ja ostimme mm. vettä, postikortteja ja -merkkejä. Kello 11 osallistuimme matkatoimiston tervetulotilaisuuteen hotellin baarissa.

Matkustimme bussilla ensin Vallettaan ja sieltä edelleen Sengleaan. Ihailimme komeita parvekkeita, ovia, ovenkahvoja ja -kolkuttimia. Kävelimme mäkisiä katuja Senglea Pointiin, josta aukeaa komea näkymä Vallettaan.

Otimme bussin Vallettaan, kävimme hampurilaisella ja tutustuimme Pyhän Johanneksen katedraaliin. Nyt katselimme maisemia Ylemmältä Barrakkalta mm. Sengleaan päin.

Palasimme Sliemaan kello 17:n jälkeen. Lähdimme vielä iltakävelylle Sliemaan ja kävimme tarkistamassa mm. Metropole-hotellin, jossa Aino oli asunut lomamatkallaan vuonna 1976. Hotellia ei tunnistanut enää samaksi. Palasimme hotelliin kello 21.30 ja keitimme iltateetä.











Maanantai 26.10.1998 - Valletta

Maanantaipäivän vietimme Maltan pääkaupungissa Vallettassa. Lähdimme aamulla ruuhkabussilla heti aamiaisen jälkeen. Kävimme arkeologisessa museossa, jossa on esineitä mm. muinaisista maltalaisista temppeleistä sekä puunilais- ja roomalaisajan hautaesineitä. Museo sijaitsee vuonna 1575 valmistuneessa provencelaisten ritareiden asuintalossa.

Suurmestari Manoel de Vilhena rakennutti Manoel-teatterin hoviteatteriksi vuonna 1731. Teatteri on entisöity vuonna 1960, ja se on yksi Euroopan vanhimmista teattereista. Teatterin nimi oli aluksi Kansan teatteri, sitten Kuninkaallinen teatteri ja lopulta vuodesta 1866 lähtien Manoelin teatteri. Osallistuimme teatterissa opastettuun kierrokseen.

Seuraava tutustumiskohteemme oli Karmeliittakirkko, jonka kupoli on yksi Vallettan maamerkeistä. Vuonna 1570 rakennettu kirkko on Vallettan vanhin toimiva kirkko. Kävimme myös Anglikaanisessa kirkossa, jonka Englannin leskikuningatar Adelaide lahjoitti viettäessään yhden talven Maltalla 1830-luvulla.

Kävimme katsomassa multimediaesityksen "Malta Experience", joka kertoo saarten historiasta megaliittiajalta tähän päivään. Teimme opastetun kierroksen Välimeren konferenssikeskuksessa, joka on rakennettu vuonna 1574 valmistuneeseen sairaalaan. 150 metrin pituinen potilassali on muutettu juhlavaksi ravintolaksi. Kerrotaan, että sairaalassa hoidettiin kaikkia uskontoon katsomatta, mutta elleivät ei-katoliset suostuneet uskonnolliseen opetukseen, hoitoa ei annettu kolmea päivää kauempaa.

Aioimme palata Sliemaan viimeisellä lauttavuorolla, mutta näimme vain, kuinka lautta irtosi laiturista kello 17.45 ja jätti meidät Vallettaan. Ei auttanut muu kuin mennä oluelle/limsalle harmittelemaan ja sitten raahautua bussiasemalle. Ostimme huoneeseen iltapalaksi Döner kebabit ja nautimme ne viinin/spriten kanssa.











Tiistai 27.10.1998 - Sliema-Gozo-Sliema

Herätys kello 6.15, aamiainen 6.45 ja lähtö bussilla kello 7.30 kohti Maltan luoteisnurkkaa. Ohitimme matkalla Salinasin suola-altaat. Salina Bayssä on ollut suola-altaita yli 400 vuotta. Ohitimme myös Kippari-Kallen kylän. Kylä rakennettiin vuonna 1980 elokuvan filmausta varten. Siitä saakka 19 talon muodostama kulissikylä on ollut autio.

Nousimme Cirkewwan lauttasatamassa lautalle, joka vei meidät puolessa tunnissa Mgarrin satamaan Gozolle. Olimme Gozolla kello 9.45. Gozolla on noin 25.000 asukasta, ja sen pinta-ala on 67 km2. Bussi odotti meitä satamassa, ja lähdimme kiertämään saarta. Ohitimme Xewkijan kirkon, jonka rakentamisesta on tarina. Kun 1600-luvulta peräisin ollut kirkko jäi pieneksi, yhdeksän rikkainta perhettä alkoivat rahoittaa uuden kirkon rakentamista 1950-luvulla. Kirkosta tehtiin niin iso, että sinne mahtuu kolme kertaa enemmän ihmisiä kuin seurakunnassa on väkeä. Rakentaminen kesti yli 20 vuotta, ja kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1978.

Kävimme Ta Pinun kirkossa, joka on rakennettu 1920-1931 keskiaikaisen kappelin päälle kiitokseksi ihmeparantumisesta. Kirkolla uskotaan olevan ihmeitä tekevä voima, ja siellä onkin paljon kiitokseksi tuotuja kainalosauvoja muuta rekvisiittaa.

Kävimme katsomassa myös Sinistä ikkunaa ja pitsinnypläystä. Lounastimme Xlendissä, missä meillä oli myös vapaa-aikaa kierrellä. Xlendistä jatkoimme matkaa Victoriaan, missä kävimme mm. kupolittomassa kirkossa, missä näyttäisi olevan kupoli...

Lauttamme lähti kello 16 takaisin Maltan saarelle, ja olimme hotellissa kello 17.45.











Keskiviikko 28.10.1998 - Sliema-Sininen luola-Marsaxlokk-Valletta-Sliema

Ohjelmassamme oli bussiretki Maltan etelärannikolle, Marsaxlokkiin ja Tarxieniin. Lähdimme yhdeksältä ja olimme jo kello 9.25 etelärannikolla Sinisellä luolalla. Sitä mentiin luonnollisesti katsomaan venekyydillä.

Siniseltä luolalta jatkoimme 3200 asukkaan Marsaxlokkiin. Se on Maltan suurin kalastussatama. Sekä turkkilaiset vuonna 1565 että Napoleonin joukot vuonna 1798 nousivat maihin tällä lahdella. Lahti on täynnä toinen toistaan värikkäämpiä luzzuja eli veneitä.

Seurasimme maltankiven työstämistä. Se on kalkkikiveä, jota on helppo työstää, kun se on vasta louhittu. Kivi sahataan määrämittoihin, ja se kovettuu joutuessaan tekemisiin ilman kanssa. Lähes kaikki rakennukset maltalla ovat tätä kiveä. Kiven vienti Maltalta on kielletty.

Seuraavaksi ajoimme Tarxienin neoliittikautisille temppeleille. Temppeleitä on kolme ja ne ovat vuosilta 2200-1800 eaa.

Jäimme retkibussista pois Florianassa ja kävelimme Vallettaan. Pjazza San Publijulla on 76 pyöreää laattaa, jotka näyttävät muinaisen temppelin pylväiden jalustoilta. Ne ovat kuitenkin viljakuoppien kansia. Viljavarastot rakennettiin 1600-luvulla, jolloin johanniittoja uhkasi vaara turkkilaisten taholta. Kuhunkin kuoppaan mahtui 60-80 tonnia vehnää.

Kävimme Suurmestarien palatsissa, joka valmistui vuonna 1574. Museoidun osan lisäksi palatsissa on tilat parlamentille ja presidentille. Kävimme syömässä ja kiertelimme kaupungilla, kunnes otimme lautan Sliemaan. Kävimme supermarketissa hakemassa iltapalaa, jonka nautimme teen kanssa hotellihuoneessamme.











Torstai 29.10.1998 - Sliema-Mosta-Mdina-Sliema

Lähdimme kello 8.45 aamupäivän kestävälle matkanjärjestäjän retkelle Mostaan ja Mdinaan. Ensimmäinen kohteemme oli Mostan Pyhän Marian kirkko. Kirkko on valmistunut vuonna 1860 ja siellä on tilaa 12000 ihmiselle. Kupolin halkaisija on 37 metriä, ja tätä suurempia kupoleita on vain Vatikaanin Pietarinkirkossa ja Sofian kirkossa Istanbulissa. Kirkko on kuuluisa pommista, joka pudotettiin sinne toisen maailmansodan aikana, mutta joka ei räjähtänytkään.

Matkalla Mdinaan kävimme lasipuhaltimossa ja Ta'Qalin käsityökeskuksessa. Teimme kävelykierroksen Mdinan vanhassa kaupungissa. Suurin osa tämän entisen pääkaupungin kaduista on hyvin kapeita, ja kaupungissa on keskiaikainen tunnelma.

Olimme takaisin Sliemassa kello 13.30 ja menimme lounaalle Blondino-ravintolaan. Söimme spagettia (E) ja kania (A), jälkiruoaksi jäätelöä ja cappuccinoa. Loppuiltapäivän vietimme parvekkeella lukien ja rentoutuen.











Perjantai 30.10.1998 - Sliema-Vittoriosa-Sliema

Aamiaisen jälkeen otimme paikallisbussin Vallettaan ja sieltä edelleen Vittoriosaan. Kävelimme niemen katuja ristiin rastiin aina kello 15.30:een saakka. Birgu oli ritareiden ensimmäinen asuinpaikka Maltalla. Vuoden 1565 Suuren piirityksen jälkeen nimi muutettiin Vittoriosaksi.

Kävimme vauraiden englantilaisten ritareiden asuintalossa, jonka yläkerrassa toimii kirjasto. Pyhän Joosefin kappelin yhteydessä on museo, jossa on mm. suurmestari de la Valetten Suuressa piirityksessä käyttämät miekka ja hattu, jotka hän lahjoitti kirkolle.

Vierailukohteinamme olivat myös Laurentiuksen kirkko sekä merimuseo, joka toimii Englannin laivaston rakentamassa leipomossa ja asevarastossa. Niemen kärjessä on Fort St Angelo-linnoitus, josta jossain vaiheessa on aiottu tehdä turistikeskus. Asia on jäänyt ajatuksen asteelle. Nyt paikka oli suljettu.

Kävimme haukkaamassa lounaaksi paikallista raviolia eli ravjulia ja jatkoimme uusin voimin kierrosta. Inkvisiittorin palatsissa olikin nähtävää. Palatsi rakennettiin vuonna 1535 suurmestarin oikeustaloksi, ja se oli inkvisiittorien käytössä vuodesta 1574 vuoteen 1798, jolloin ranskalaiset lopettivat tämän instituution. Moni harhaoppinen sai tässä talossa tuomion paavin lähettämiltä inkvisiittoreilta.

Lähdimme Vittoriosasta kello 15.30, kävimme Vallettassa ostamassa iltapalaa ja jatkoimme saman tien Sliemaan.










Lauantai 31.10.1998 - Sliema-Valletta-Sliema-Helsinki

Vielä ei oltu nähty tarpeeksi Vallettaa, joten matkustimme sinne viimeiseksi lomapäiväksemme. Emme olleet käyneet vielä yhdessäkään taidemuseossa, joten puute oli korjattava siltäkin osin. Taidemuseo sijaitsi 1700-luvulla rakennetussa palatsissa, ja siellä oli johanniittaritareiden aikaisia maalauksia, veistoksia ja huonekaluja.

Kävimme Pyhän Barbaran kirkossa ja Pyhän Paavalin kirkossa. Jälkimmäisessä on vitriini, jossa on värttinäluu, jonka uskotaan kuuluneen Paavalille. Kurkistimme myös kansalliskirjastoon ja kiertelimme Casa Rocca Piccolassa, joka on 1500-luvulla rakennettu ja edelleen asuttu asuintalo.

Lounaaksi söimme pitsat Sinatra-ravintolassa, minkä jälkeen menimme St. Elmon linnoitukselle. Siellä oli kovasti innokas setä, joka oli halukas opastamaan meitä. Kävimme vielä kahvilla ja jäätelöllä ennen kuin palasimme hotellille kello 17.40.

Sitten ei ollut muuta enää tehtävissä kuin odotella bussia, joka vei meidät lentokentälle. Koneemme lähti kello 22.30 ja laskeuduimme Helsinki-Vantaalle kello 3.45 Suomen aikaa. Olimme kotona sunnuntaiaamuna puoli viideltä.


Kaikki Maltan matkat

Maahakemistoon
Etusivulle






© Aino Ilkkala