Malta 13.-20.6.2019

Aurinkomatkat: Malta
Matkaseurue: Aino ja Jussi

Syksyn matkaan tuntui olevan liian pitkä aika, joten edullinen äkkilähtö Maltalle houkutteli...





HUOM! Klikkaamalla kuvaa pääset kuvien selaukseen.

Torstai 13.6.2019 - Helsinki-Malta

Olimme saaneet viestej , ett lentokent ll olisi erityisen ruuhkaista, ja olisi oltava hyviss ajoin paikalla. Saimme kyydin lentokent lle, miss olimme kello 13.40. Olimme tehneet l ht selvityksen edellisen p iv n , joten suuntasimme tulostamaan matkalaukkutarrat, sitten j tt m n laukut hihnalle ja turvatarkastukseen. Miss n ei ollut jonoa, joten meill oli hyvin aikaa nauttia perinteiset l ht kahvit croissanteineen.

Lennon AY 1741 l ht aika oli 15.30, ja p simme koneeseen kello 15.10. Sitten alkoikin odottelu, ja lentoonl ht my h styi tunnilla. Nautimme Finnairin tarjoilemat mustikkamehut sek kahvin/teen omien kaurakeksien ja korvapuustin kanssa. Takanamme istui kaksi naista, joista toisella oli eritt in rsytt v kova ni, ja kun h n viel k l tti aivan koko ajan, matkasta meinasi tulla painajainen. H n kuitenkin madalsi pyynn st mme nt n... Laskeuduimme Maltan kansainv liselle lentokent lle kello 20.17 Suomen aikaa eli 19.17 paikallista aikaa. Olimme varanneet matkatoimiston bussikuljetuksen hotelliin, jonne tulimme v h n yli kahdeksan.

Majoittauduimme hotelli Plazan l mpim n huoneeseen 530 ja l hdimme sitten ulos sy m n ja tutustumaan hotellin ymp rist n. Kun tulimme takaisin, emme saaneet viel k n huoneemme ilmastointia toimimaan. Hotellin johtaja tuli puolen y n aikaan toteamaan tilanteen ja passitti meid t y ksi toiseen huoneeseen 213.










Perjantai 14.6.2019 - Sliema, Valletta

Aamiaisen j lkeen l hdimme katselemaan Slieman maisemia p iv nvalossa. Ensimm inen teht v oli etsi paikka, josta voi ostaa bussilipun viikoksi. L ysimmekin sellaisen hotellin l hettyvilt ja teimme kaupat. Maltan kolmen p saaren pinta-ala (316 km2) on yhteens kutakuinkin sama kuin Espoon (312 km2), ja bussiverkosto on kattava. Viikossa ehtisi tutkia saaren jokseenkin tarkkaan. P dyimme kuitenkin kohtuullisen leppoisaan tahtiin ja aikatauluun. Asukkaita Maltalla on noin 412.000. Jatkoimme kuitenkin k vely Slieman linnoitukselle saakka. Britit aloittivat linnoituksen rakentamisen vuonna 1872. Linnoituksessa toimii nyky n Fortizza-niminen baari ja ravintola. Slieman l nsiranta on rakennettu t ysin uudelleen terasseineen ja ravintoloineen. Paluumatkalla hotelliin k vimme ostamassa ev it huoneeseen puolip iv teen kanssa nautittavaksi.

Kun tulimme takaisin hotellille, kuulimme respasta, ettei huoneemme ilmastointia oltu viel saatu toimimaan. Muutimme sitten kolmanteen huoneeseen 502, miss olimme koko loppuviikon.

Keittelimme huoneessa teet ja s imme juustos mpyl it ja lep ilimme, kunnes l hdimme Maltan p kaupunkiin Vallettaan. Matka on linnuntiet vajaat 2,5 km, mutta kun bussi kiertelee kaikki niemennokat, matka kest l hes puoli tuntia. Kaupunki on saanut nimens Johanniittain ritarikunnan suurmestarin Jean de la Valletten mukaan (suurmestarina 1557 1568). Siell on vajaat 6000 asukasta. K vimme sy m ss kuningatar Victorian patsaan juurella Eddie's Cafe Regina -ravintolassa. Republika-katu oli osittain suljettu Vallettan elokuvafestivaalin takia, ja jotain siell tapahtuikin. Ep selv ksi j i, mit ihmiset siell seurasivat...

Vuonna 1959 valmistunut Triton-suihkul hde on saanut uuden el m n vuonna 2017. Se on nyt hyvin n ytt v varsinkin valaistuna. Suihkul hteess on kolme kreikkalaisen mytologian Tritonia, joka oli Poseidonin poika.

Vallettaan on edellisen k ynnin j lkeen saatu aikaan siistiss j rjestyksess olevat laiturit linja-autoille. My s linja-autokanta on uudistunut. Kaikki autot ovat hyvin ilmastoituja. Bussi 13A vei meid t takaisin hotellille, jonne tulimme yhdeks n aikoihin.











Lauantai 15.6.2019 - Pirgu/Vittoriosa

Aamup iv ll l hdimme uuteen naapurikaupunkiin eli Pirguun. Se on tunnettu my s italainkielisell nimell Citta Vittoriosa (= voitokas kaupunki). Oli tarkoitus k yd Sengleassa, mutta Senglean bussia ei n kynyt ei kuulunut, ja vaihdoimme suunnitelmaa.

Mdinan j lkeen ja ennen Vallettan perustamista Pirgu oli Maltan p kaupunki (1530-1571). Maltan piirityksen aikana vuonna 1565 Pirgussa k ytiin ratkaisevia taisteluita johanniittain ly dess osmannien joukot. Pirgussa oli 1900-luvun alussa 6000 asukasta, mutta nyky n vain noin 2500. Pirgu, kuten Vallettakin, on hyvin m kinen ja kapeakatuinen kaupunki. Paikallisbussi j tti meid t keskusaukiolle, jota hallitsee kaupungin suojeluspyhimyksen Laurentiuksen patsas. K vimme sy m ss aukiolla olevassa ravintolassa ja l hdimme mittailemaan katuja.

Niemen k rjess on St. Angelon linnoitus, joka toimi mm. ritarikunnan suurmestarin asuntona. Linnoituksen juurelta on hieno n kym Vallettan kaupunkiin. L nsirannalla on huvivenesatama t ynn toinen toistaan komeampia veneit . V rikk t erkkerim iset parvekkeet ovat tyypillisi t ll kuten Vallettassakin.

Ennen paluutamme Vallettan kautta hotellillemme k vimme viel kurkkaamassa inkvisiittorin palatsia, jossa toimii museo. Inkvisitio oli katolisen kirkon harhaoppisuutta vastustava laitos. Inkvisition paikalliset mestarit asuivat t ss palatsissa vuodesta 1547 vuoteen 1798, ja kuuleman mukaan se on yksi harvoista j ljell olevista inkvisiittorin virka-asunnoista koko maailmassa











Sunnuntai 16.6.2019 - St. Julian's, Valletta

Aamup iv ll l hdimme k v isem n naapurikyl ss St Julian'sissa. Menimme bussilla, ja k vimme kahvilla ja j tel ll , mink j lkeen k velimme takaisin Sliemaan ja hotelliin. Matkalla kuvasimme Spinolan lahtea, Ballutan lahtea, patsaita ja muistomerkkej . Spinolan lahden rannalle oli pystytetty paikka "rakkauslukoille".

Retken j lkeen k vimme p iv levolla hotellissa ja l hdimme nelj n aikoihin Vallettaan. Aloitimme kierroksemme kiinalaisesta ravintolasta ja jatkoimme kiertelem ll kapeita ja m kisi katuja. Tulimme Alemman Barrakan puutarhaan, jossa lev hdimme. Puutarhassa on mm. amiraali Alexander Ballin muistomerkki, joka on rakennettu vuonna 1810 antiikin Kreikan temppelin muotoiseksi. Muistomerkki restauroitiin viimeksi vuonna 2001. Sir Alexander Ball oli ensimm inen brittihallitsija Maltalla. Puutarhan vierell meren puolella on Siege Bell -muistomerkki. Se on uusklassisen temppelin muotoinen kellotorni, jossa on valtava pronssinen kello. Se pystytettiin vuonna 1992 toisen maailmansodan aikaisessa Maltan piirityksess henkens menett neen 7 000 sotilaan ja siviilin muistolle. Kelloa soitetaan joka p iv keskip iv n aikaan.

K velimme Vallettan niemen nokassa olevan St. Elmon linnoituksen kautta lauttarantaan, josta p see vesitse Sliemaan muutamassa minuutissa. Bussilippumme sis lsiv t kaksi lauttamatkaa, mutta t m j i meid n ainoaksemme. Slieman lauttarannasta jatkoimme viel bussilla muutaman pys kinv lin hotellillemme.











Maanantai 17.6.2019 - Maltan kierros

Maanantaina l hdimme kiert m n Hop On Hop Off -bussilla saarta. Lippuumme sis ltyi City Sightseeing Malta -bussikierros. Toinen kiertelij oli Malta Sightseeing, joka tuntui toimivan paremmin. Nousimme bussiin hotellimme l helt , mutta koska valitsimme pohjoisen reitin, meid n oli vaihdettava toiseen bussiin Vallettan sataman pys kill . Saimmekin odottaa siell bussia 45 minuuttia, vaikka niiden piti kulkea puolen tunnin v lein. Bussissa oli my s suomenkielinen selostus, jota voi kuunnella korvakuulokkeilla. Selostusta oli kuitenkin hyvin harvakseen ja alussa sai kuunnella pelkk firman mainosta.

Meid n oli tarkoitus j d pois Mostassa ja k yd kirkossa sis ll . Emme kuitenkaan ottaneet riski , sill olisi ollut vaikea l yt istumapaikkaa seuraavasta puolen tunnin kuluttua tulevasta bussista. Edelliselt k n pys kilt eiv t kaikki mahtuneet bussiin. Ruuhka johtui siit , kun yksi vuoro oli j nyt v list pois. Kuvasimme siis kirkkoa ja sen mahtavaa kupolia vain ulkoa bussista k sin. Pyh n Marian kirkko on valmistunut vuonna 1860, ja siell on tilaa 12000 ihmiselle. Kupolin halkaisija on 37 metri . Kirkko on kuuluisa pommeista, jotka saksalaiset pudottivat sinne jumalanpalveluksen aikaan 9.4.1942. Kumpikaan pommeista ei r j ht nyt, mutta vaurioittivat kirkkoa kuitenkin jonkin verran pudotessaan.

J imme pois bussista Mdinassa, jonka kaupunkikuva on s ilynyt pitk lti keskiajalta ja t ll on filmattu mm. Game of Thrones -fantasiasarjan jaksoja. Antiikin ajoista aina johanniittain ritarien saapumiseen asti (1530) Mdina oli Maltan p kaupunki. Ritarit kuitenkin siirsiv t p kaupungin ensin Birguun ja my hemmin Vallettaan. Nyky n kaupungissa on vain muutama sata asukasta. K vimme ensin kahvilla ja j tel ll ja k velimme kaupungin pohjoislaidalle Bastion Squarelle, jonka muurilta avautuu n k ala maaseudulle, Mostaan ja aina merelle saakka.

Mdinan kupeessa on Rabatin kaupunki. Aioimme k yd postitoimistossa ostamassa postimerkkej , koska niit ei mist n muualta saa. Postitoimisto oli kuitenkin ollut auki vain kello 13:een, ja my h styimme v h n. Rooman valtakunnan aikaan kuolleita ei saanut haudata kaupungin muurien sis puolelle, vaan silloin rakennettiin laajoja maanalaisia hautausmaita eli katakombeja. Rabatin maanalaista hautojen, k yt vien ja kammioiden verkostoa k ytettiin 300-luvulle asti. Hautaholvissa voitiin s ilytt satoja ruumiita. Rabatissa on my s luola, jossa Paavalin sanotaan oleskelleen kolme kuukautta haaksirikkouduttuaan Maltan rannikolla matkallaan Roomaan.

P timme jatkaa matkaa bussilla, ja istuimmekin siell sitten aina hotellillemme asti. Muuten matka meni hyvin, mutta tuulenpuuska vei Ainolta hellehatun... Reitti Sliemaan kulki Golden Bayn ja Bugibban kaupungin kautta.

K vimme sy m ss ja j imme odottelemaan auringon katoamista St. Julian'sin taakse.











Tiistai 18.6.2019 - Valletta

Tiistai oli taas Valletta-p iv . Ihan ensimm iseksi oli l ydett v postitoimisto, kun kerran olimme postikortteja ostaneet ja ajatelleet l hett pitk st aikaa. Postin l yt minen ei ollut meille helppo teht v , kun k ytt m mme karttaan se oli merkitty ep m r isesti. Pari kertaa paikallisilta kysym ll l ysimme perille. Postin kyltti oli todella n kym t n ja vaatimaton, emmek sit olisi ilman opastusta huomanneetkaan, vaikka olisimme paikalle vahingossa osuneetkin. Toiseksi oli l ydett v Ainolle uusi hellehattu tuulen viem n tilalle, ja se l ytyikin aika helposti.

Jatkoimme multimediaesityksell "Malta Experience". Siin k yd n l pi 7000 vuotta Maltan historiaa 45 minuutissa. Esitys oli mielenkiintoinen, ja selostuksen sai my s suomen kielell . Maltalla on todella monivaiheinen historia. Ensimm iset asukkaat tulivat noin 5000-luvulla eaa luultavasti Sisiliasta. Saaria ovat hallinneet foinikkialaiset (1000 eaa), kreikkalaiset (736 eaa), karthagolaiset (400 eaa), roomalaiset (218 eaa), arabit (870 jaa), normannit (1090), espanjalaiset, johanniitat (1530), Napoleon 1798 ja britit (1800). Malta itsen istyi brittil isest Kansainyhteis st vuonna 1964, ja siit tuli tasavalta 10 vuotta my hemmin. Brittien sotilastukikohta tyhjeni vuonna 1979.

Esityksen j lkeen menimme tutustumaan johanniittain perustamaan sairaalaan. Samalla lipulla sai opastetun kierroksen siell . Komea sairaala on kolmikerroksinen. Sen hienoin, 155 metri pitk sali oli tarkoitettu ritareille. Seinill n kyy viel maalattuina vuoteiden numeroita. Yksi sali toimii nyky n V limeren konferenssikeskuksena. Kierroksen j lkeen istahdimme kahvilaan, jossa innokas pulu yritti vied Jussin v lipalan lautaselta.

Pieness Vallettan kaupungissa on l hes 30 kirkkoa. Komein niist on Pyh n Johanneksen katedraali. joka on omistettu Johannes Kastajalle. Kirkko valmistui vuonna 1577. Ulkoa p in se on aika vaatimattoman n k inen, mutta sis lt koristeellinen ja n ytt v barokkikirkko. Lattian v rikk iden marmorilaattojen alle on haudattu t rkeimm t ritarit.











Keskiviikko 19.6.2019 - Marsaxlokk

Keskiviikon olimme varanneet Marsaxlokkin kalastajakyl ss k ynnille. L hdimme aamup iv ll Vallettaan, jossa vaihdoimme Marsaxlokkiin menev n bussiin. Matkaa Vallettasta on noin 10 km, ja se kesti 45 minuuttia. Perille p sty mme katse osui ensimm isen patsasryhm n, jossa kalastaja kantaa kahta kalakoria ja kaksi lasta kissoineen odottelee rannalla. Vuonna 1976 samalla paikalla oli pyykinpesukatos altaineen ahkerassa k yt ss . Patsasryhm on pystytetty paikalle vuonna 2011.

Marsaxlokk on yli 3 500 asukkaan kalastajakyl . Kyl n nimi on muodostunut sisilian kielen satamaa tarkoittavasta sanasta marsa ja sirocco-tuulen paikallisesta nimityksest xlokk (Wikipedia). Satamassa kelluivat yh v rikk t luzzu-veneet, ja kalastajat selvitteliv t verkkojaan. Satama-alueella on lukuisia kalaravintoloita, ja me poikkesimme niist yhdess lounaalla.

Olimme aikeissa palata Vallettaan v h n ennen kolmea l htev ll bussilla, mutta j lleen jouduimme pettym n bussien suhteen. Sit vuoroa ei koskaan tullut, ja jouduimme odottamaan 45 minuuttia seuraavaa.

Matkalla huomio kiinnittyi pieniin peltotilkkuihin, jotka on ymp r ity kiviaidoilla. Maaper n karuuden ja kivikkoisuuden vuoksi vain viidesosa Maltan ruuantuotannosta on omavaraista, ja ruokaa joudutaan tuomaan ulkomailta. Gozon saari on hedelm llisempi.

Olimme hotellissa kello viiden j lkeen ja pakkasimme laukkumme seuraavan p iv n l ht silm ll pit en. K vimme respassa kysym ss , olisiko mahdollista vuokrata huone hotellista l ht n saakka, mutta asiaan pyydettiin palaamaan aamulla.











Torstai 20.6.2019 - Malta

Aamulla selvisi, ett hotelli oli t ynn emmek voineet vuokrata lis tunteja. Vietimme aikaa huoneessamme yhteentoista asti, jolloin huone oli luovutettava. Veimme laukkumme s ilytykseen ja l hdimme Vallettaan, koska yksi t rke n ht vyys oli n kem tt . Otimme siis bussin ja menimme suurmestarin palatsiin.

Suurmestarin palatsi valmistui 1571, ja sit on laajennettu ja muunneltu useaan otteeseen. Ensin palatsi toimi johanniittain ritarikunnan suurmestareiden asuntona, sen j lkeen siell vaikuttivat britit, ja nykyisin se on Maltan presidentin virka-asunto ja maan eduskunnan kokoontumispaikka. Muutama huone palatsista on avoinna yleis lle. Esill on haarniskoita, ja aseita, seinill on maalauksia ja arvokkaita ranskalaisia gobeliineja. Valtaistuinsalin seini kiert v t Suurta piirityst kuvaavat maalaukset. Suurmestarin palatsin yhteydess toimii my s asemuseo.

Palasimme Sliemaan ja k vimme lounaalla. Maltan kansallisruoka kani oli viel maistamatta, ja Jussi tilasikin sit . Aino tilasi kreikkalaisen salaatin. Annos oli niin valtava, ett ainakin puolet j i sy m tt . Valtavaa ruoan tuhlausta, kun koko viikon saimme niin suuria annoksia, ett ainakin Ainolta j i aina puolet sy m tt .

Sy ty mme kello olikin jo niin paljon, ett oli ment v hotelliin odottelemaan bussikuljetusta lentokent lle. Kello 17 olimme kent ll , ja lentomme AY 1742 l ht aika oli 19.25. Ehdimme hyvin k yd viel v lipalalla, ett jaksoimme mustikkamehun voimalla lent kotiin. L ht viiv styi puoli tuntia, ja laskeuduimme Helsinki-Vantaalle noin varttitunnin my h ss eli Suomen aikaa kello 00.45.


Kaikki Maltan matkat

Maahakemistoon
Etusivulle







© Aino Ilkkala